BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Христо Г. Данов – книжарят, когото наричаха министър“ в Пазарджик

„Христо Г. Данов – книжарят, когото наричаха министър“ в Пазарджик
На 7 октомври 2019 г. в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложбата „Христо Г. Данов – книжарят, когото наричаха министър“, на Регионален исторически музей – Пловдив. Началото е от 17,00 часа. Изложбата ще остане експонирана до 4 ноември 2019 г.

Тя е дело на специалистите от музейна експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” (къща музей „Христо Г. Данов“). В петнадесет фотодокументални табла е проследен житейският път на Христо Данов, дейността му като книжар, издател и печатар, и ролята на неговата книжарница на „един вид министерство на Народното просвещение за целокупна България“. Богатият и широкообхватен репертоар на неговото издателство е илюстриран с оригинални издания на учебници и книги, учебни картини, учебни помагала. Представено е участието на именития книгоиздател в Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. и дейността му като кмет на гр. Пловдив.

Изложбата се допълва от негови лични вещи, повечето от които представляват почетни грамоти, адреси и подаръци, връчени на Христо Данов по повод 50-годишния юбилей от началото на неговата книгоиздателска дейност през 1905 г. В изложбата е представен и безценен експонат, собственост на РИМ – Пазарджик, „Географико-историко-статистическо описание на Татар Пазарджишката кааза“, първо издание, 1870 г., с ръкописни поправки на автора Стефан Захариев.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!