BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Френското правителство подаде оставка, Макрон събира нов екип

Френският премиер Едуар Филип подаде оставка преди очакваното мащабно обновяване на правителството.

Това не е изненадващо и се очакваше да се случи скоро след местните избори, които бяха в неделя. Освен това в четвъртък президентът Еманюел Макрон каза в интервю за регионални вестници, че следващата фаза от мандата му ще бъде олицетворявана от нов правителствен екип, но не посочи кой би могъл да е новият премиер.Редовните президентски избори трябва да са през април-май 2022 г. и според „Ройтерс“ Макрон ще се опита да подсили позициите си чрез по-ярка „зелена“ политика и реформа на пенсионната система. В неделя французите гласуваха необичайно много за „Зелените“, а бившият инвестиционен банкер продължава да има проблем със спечелването на левите избиратели.

От Елисейския дворец съобщиха, че Филип продължава да оглавява правителството до формирането на нов кабинет. Въпросителните за оставането му във властта започнаха да се трупат в средата на юни, когато Макрон каза, че иска да „преоткрие“ президентското си управление.

Това не означава, че Едуар Филип няма шанс да остане начело на правителството. За президента ще е деликатно решение да се раздели с премиера си, след като току що той е спечелил победа в Хавр – един от малкото успехи за партията. Освен това Филип е по-популярен от Макрон и макар да се демонстрира като изключително лоялен, може да се окаже силен претендент за вота след 21 месеца.

От друга страна, ако го остави на премиерския пост, Макрон може да изглежда твърди слаб, а партията му – с твърде ограничен набор от експерти и лидери за запълване на нов кабинет. Президентът успя прези 2017 г. да „отмъкне“ Филип от дясноцентристката опозиция и задържането му в правителството би усложнило опита да спечелване на избиратели от левицата.

Дневник

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!