BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учител от СУ “Св. Климент Охридски” Пещера с интересен материал за дистанционното обучение.

Хайде на училище в нета!

Неочаквано, с гръм и трясък почти като Танос от Fortnite коронавирусът се опита да унищожи и образованието. Сега обаче животът – може би по изключение – повтори художествената измислица. Комиксовият герой беше неутрализиран от други измислени същества, а съвременната заплаха започна да отстъпва пред дистанционното обучение.
То се оказа предизвикателство повече за родителите и за учителите, докато децата показаха доста гъвкав подход и не анатемосваха новото и различното.
Учениците на СУ „Св. Кл. Охридски“ в Пещера не направиха изключение. От първия ден се организираха във фейсбук, скайп, вайбър и още много знайни и незнайни места за онлайн комуникация, където заедно решаваха задачите. Отнесоха се със спокойствие и без излишни емоции към новата ситуация.
За това говорят и съчиненията им. Петокласниците работиха по темата „Да има ли дистанционно обучение през цялата учебна година?“. Въпреки крехката си възраст показаха доста балансиран подход в мненията си. Ето някои от отговорите им:
„Вкъщи да уча, ми е по-приятно. Прекарвам повече време с мама, тати и близките ми и мога да се порадвам на малкия си племенник.“ (Христо)
„Не е добре, че не комуникирам пряко с учителите си, и заради това не мога да си задам въпросите на момента.“ (Станислав)
„Когато прекарваме дълъг период от време вкъщи, обстановката става потискаща. Аз животно вкъщи нямам, но пък имам едно огромно меко легло, на което лежа с часове. Любимото ми нещо, след като свърша с домашните, е да се хвърля по гръб върху него… чувствам се като в облак.“ (Виктория)
„Когато сме в училище сред съучениците и учители, е по-забавно и истинско. От друга страна обаче, е приятно дистанционното обучение, защото си стоиш на мекия диван с удобни дрехи. Може да се храниш и да пиеш по всяко време, защото никой не може да те види и да ти се скара.“ (Невена)
„Вкъщи ми е спокойно, тихо и никой не ме притеснява. Мога да пусна кучето в стаята си и да стои до мен, докато уча. Мога да си почивам по малко, когато поискам, да си хапна или да пия сок.“ (Алекс)
„Не знам дали учителят се усмихва или гледа неодобрително. Не виждам реакциите на моите съученици относно изпълнението на задачите ми, а тяхното мнение е важно за мен. Предпочитам училищния двор и класната стая с учители и ученици. Не искам екрани. Трудно ми е с тях. Изморяват ме. Не мога да понеса целогодишно дистанционно обучение.“ (Катрин)
„Аз не искам да имаме дистанционно обучение през цялата учебна година, защото не ми харесва да съм по цял ден вкъщи, а предпочитам да съм със моите съученици.“ (Атанаска)
„Аз бих искал да има през цялата учебна година електронно обучение, защото то е много забавно, навлизаме един вид в новите технологии и имаме повече свободно време.“ (Любен)
А пък казват, че децата са били незрели, че са били обсебени от интернет… Само за една седмица се убедиха, че няма нищо по-хубаво от личното общуване…
А и ние разбрахме нещо от съчиненията им – как да подобрим класната стая. Там трябва да бъде тихо, да има удобни легла, напитки, храна, свободно време… Дано да го чуе министърът 😉 .

Валентин Стоянов

Материалът Учител от СУ “Св. Климент Охридски” Пещера с интересен материал за дистанционното обучение. е публикуван за пръв път на Истинските новини.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!