BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удълженият срок на инвалидните пенсии във връзка с извънредното положение изтича на 13 юли

Съгласно закона, с който бе регламентирано извънредното положение в страната от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г., действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, беше продължено с два месеца след отмяната на извънредното положение, т.е. изтича на 13 юли т.г.Ситуацията засяга около 5000 лица, като за тях служебно е удължен срокът за изплащане на пенсиите им за инвалидност и на добавките за чужда помощ. Когато не се изплащат пенсии за цял месец, а за част от него, НОИ изпраща до пощенските станции, банките и другите доставчици на платежни услуги отделни пенсионни записи за дължимите суми. С оглед на това, по силата на действащата към момента нормативна уредба, първоначално пенсионерите ще получат чрез пощите и по платежните си сметки плащане, което обхваща периода от началото на месеца до 13-о число.

Националният осигурителен институт има готовност да изплати сумите за пенсии и добавки за останалата част от месец юли на пенсионерите от посочената група, в случай че бъде приет и влезе в сила нормативен текст, който предвижда удължаване на действието на съответните експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК след 13.07.2020 г.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!