BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тодор Попов награди победителите в Конските кушии в Паталеница

Паталеница

И тази година жителите и гостите на пазарджишкото село Паталеница отбелязаха Тодоровден с традиционните конски надбягвания, в местността „Кушиите“. За наградния фонд, осигурен от жители на Паталеница, се състезаваха 25 коня, с ездачи облечени в народни носии.

Традицията на празника, известен още като Конски Великден, е възстановена през 1992-ра година и до днес започва с тържествен водосвет и благословия за здраве на конете и техните стопани. А преди и след състезанията конно шествие обикаля селото.

Наградите на отличените в състезанията ездачи и техните коне връчи кметът на Община Пазарджик Тодор Попов.

„Радвам се, че от години традициите на българските празници в село Паталеница се отбелязват толкова тържествено и че днес, на имения си ден – на първия пролетен празник, имам възможността да наградя участниците и да поздравя всички именници.“, каза Тодор Попов.

Кметът връчи паричните премии и грамоти на спечелите в категориите „Най-бърз кон“ за жени и мъже, „Най-красив кон“, „Най-силен кон“, „Най-млад ездач“ и „Най-възрастен ездач“.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!