BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Скандалът с д-р Лазов се разраства, проверки текат от всички институции

Скандалът с д-р Петър Лазов се възроди тази вечер, след като по Нова ТВ бе излъчено продължението на журналистическото разследване на Васил Илиев, за пазарджишката МБАЛ – Пазарджик. Припомняме, че миналата неделя в  новото предаване „Неделята на Нова“ бе излъчена първата част, а твърденията на екипа направил разследването бяха, че медикът извършва поставяне на стентове на напълно здрави пациенти.

Ден по-късно д-р Лазав заяви, че спрямо него е извършена манипулация, като му е бил предоставен видеозапис на сърце на болен пациент, а на колегата му проф. Генчо Начев в София е бил даден диск на коронарография на здрав пациент.

В защита на д-р Лазов се изказаха както неговите колеги от екипа по инвазивна кардиология, така и началникът на болницата д-р Васил Вълчев. Дори във Фейсбук се появи група, която събира почитатели на лекаря и там се записаха предимно хора, които са използвали неговите услуги. Според лекари всяка операция на д-р Лазов е била записвана и при назначената проверка ще стане ясно дали е имало, или не е имало нужда от поставянето на стентове. В понеделник замл-главният прокурор Иван Гешев изпрати полиция и прокуратура да разследват случая в МБАЛ – Пазарджик.

Преди излъчването на самия репортаж Васил Илиев разказа, че самият той е син на лекар и вижда как много пенсионирани лекари получават 260 лв. пенсия, а лекарят Лазов е поставил стент на човек, който не е знаел, че има стент. Д-р Лазов има и къща в най-тузарския квартал „Писковец“.

Във втората част на разследването на Васил Иванов бе показано как двамата кардиолози са гледали един и същи запис на едно и също сърце, с малка аневризма, която е била видяна от проф. Начев и от д-р Лазов, като независимо един от друг те го споменават в записа. Един на деветдесет хиляди души от хората имат такъв проблем, заяви Васил Иванов. Името на пациента с коронарографията на диска е едно и също, и при двамата лекари, което също бе документирано в репортажа.

На прицела на Нова ТВ бе и директорът на болницата д-р Васил Вълчев. Той трябваше да отговори на въпроса – защо д-р Лазов е получил 57 000 лв. заплата, а сестрите ходят на протест, че са им ниски заплатите. Според д-р Вълчев лекарят Лазов има право да кара каквато си иска кола и си получава парите според подписания с него договор. Миналата година болницата е получила помощ от държавата в размер на милиони левове, „нормално ли е болница в затруднение да взема пари от държавата и да дава 57 000 лв. от тях на лекар като д-р Лазов?“ – попита Васил Иванов.

Според д-р Вълчев Здравната каса е извършила проверка и тя е завършила с мнение, че няма нарушения от страна на болницата.

Според Васил Иванов Здравната каса е изискала дисковете от операциите за поставяне на стентовете в МБАЛ- над 60 на брой, десет от случаите на оперирани от д-р Лазов са съмнителни. Липсва и мнението на допълнителни специалисти, които трябва също да дадат мнение дали един пациент има нужда от поставянето на стент.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, заяви в репортажа, че от финансова гледна точка това е начин да се източва бюджетът на касата и доказва, че в момента системата по здравеопазването допуска съществуването на такива практики. Директорът на болницата носи отговорност за това, което се случва в нея, включително и това, че позволява един лекар да получава толкова много пари, а други звена тънат в мизерия. Ръстът на стентове се дължи на завишените цени на тези медицински изделия, които се плащат от касата, каза още д-р Дечев. Докато няма контрол ще бъде така, контролът е в основата на нещата.

Проверките от ГДБОП, НАП, АДФИ и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ продължават и в момента, по нареждане на зам.-главния прокурор Иван Гешев. В сутрешния блок на Нова ТВ утре случаят ще продължи с разказ от първо лице на пациент, който е станал жертва на д-р Лазов.

Източник: pzdnes.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!