BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световна премиера на българо-израелска копродукция с героиня от пазарджишки род

Световна премиера на българо-израелска копродукция с героиня от пазарджишки род
В Пловдив ще бъде световната премиера на пълнометражния документален филм „Следващото поколение“ на 23 октомври, сряда, от 20.30 часа в „Лъки – Дом на киното“.
Спряганият за възможен премиер на Израел генерал-лейтенант Габи Ешкенази и писателката и журналист Ошрат Котлер са главни герои в лентата „Тази история трябва да бъде разказана на бъдещите поколения. Да знаят, че в най-зловещото време за Европа е имало и други хора – човешки същества! Имало е един малък български народ, заради който днес ние съществуваме. Ако не бяха те – нас нямаше да ни има!“ Вълнуващите думи изрича генерал-лейтенант о.р. Габи Ешкенази във филма. Началникът на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел от 2007 до 2011, чието име днес се спряга от израелските медии като един от възможните наследници на настоящия министър-председател на страната Нетаняху, е един от главните герои в лентата на режисьорите Ния Александрова и Айелет Хелер.

Не по-малко силни са и думите на Ошрат Котлер, писател и един от доайените на израелската журналистика, водеща на телевизионни новини, автор и продуцент на предавания и документални филми: „Как е успял този народ да направи тиха революция срещу хитлеристите?“, се пита в края на филма Ошрат Котлер. Героите в документалния проект „Следващото поколение“ са наследници на български евреи, спасени по време на Втората световна война. Ошрат Котлер е потомка на еврейска фамилия от Пазарджик, а бащата на генерал-лейтенант Ешкенази е роден в Пловдив.

Създадената по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев документална лента е заснета в Израел и България, и чрез емоционалното пътуване на героите назад към корените проследява не просто изключителната история на спасяването и биографиите на двете семейства, но и личните чувства и емоции на героите в тяхното търсене на отговори за миналото и настоящето. България е единствената държава, която по време на Холокоста успява да спаси близо 50 000 евреи, живели в страната тогава. Нито един от тях не е бил убит, нито изпратен в лагерите на смъртта, въпреки че в този период България е била част от Тристранния пакт. Спасяването на българските евреи е изключителен исторически прецедент, в резултат на който в страната има повече евреи след Войната, отколкото преди нейното започване. Това събитие е известно на по-голямата част от българите и израилтяните, но хората в световен мащаб рядко са чували за него.

Филмът е копродукция между „Dreams Industry”, България и T.T.V Productions и Канал 8, Израел. Реализиран е с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата, Ционистка федерация на България, Международна фондация България и други. „Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” – имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Ошрат Котлер (родена на 25.07.1965 г.) е израелска писателка и журналист, водеща на телевизионни новини, автор и продуцент на предавания и документални филми. През 2006 г. Котлер публикува първия си роман „Приказка, която започва със сълзи”, в който разказва историята на своя живот през модерен психологически прочит. Втората й книга „Дете мое” става бестселър в Израел и пресъздава историите на едно семейство еврейски емигранти и обхваща периода от 20-те години на миналия век до днес. Книгата е вдъхновена от личната семейна биография на Котлер. Днес Ошрат е още по-заинтригувана да продължи проучването на собствените си корени и семейна биография.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!