BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Само 265 си регистрираха личните стопанства

Заместник областният управител Йордан Кожухаров председателства заседанието на Областната епизоотична комисия, на което беше разгледана актуалната епизоотична обстановка в страната и областта. Към днешна дата няма регистрирани случаи на болестта Африканска чума по свинете в област Пазарджик. От началото на годината в страната са констатирани 415 огнища на АЧС, за месец септември, те са 11. По данни на ОДБХ Пазарджик индустриалните ферми за отглеждане на свине в областта са 7. Ежеседмично се извършват проверки и се взимат проби от тези обекти, за момента са отрицателни.
Заместник областният управител Йордан Кожухаров отправи апел към представителите на общините, които участваха в заседанието, да подпомогнат ОДБХ Пазарджик в процеса на регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване. В тази връзка, на 30.09.2020, от 10.30 ч., в Пленарна зала на Община Пазарджик, ще се проведе информационна среща на Областната епизоотична комисия с кметове на кметства от общините Пазарджик и Лесичово.
Въпреки изплатеното подпомагане на над 2200 стопанства през изминалата година за дезинфекция и почистване на обектите, до момента в ОДБХ Пазарджик са регистрирани едва 265 лични стопанства тип „заден двор“. Заявленията за регистрация на собствениците се подават чрез кметовете по места в Областната дирекция по безопасност на храните. Регистрацията на „животновъден обект – лично стопанство“ е безплатна и безсрочна. При евентуално възникване на огнище от Африканска чума, то именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще получат обезщетение.
На 3 октомври 2020 г. се открива груповият лов на дива свиня. Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът на територията на цялата страна ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ръководителите на ловните излети ще инструктират ловците да се повиши бдителността им за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!