BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИОСВ – Пазарджик: Преустановено е замърсяването на река Марица

РИОСВ - Пазарджик: Преустановено е замърсяването на река Марица
Преустановено е замърсяването на река Марица, съобщават от еко инспекцията в Пазарджик. Извършено е повторно пробонабиране от канализационните колектори и река Пишманка и пробите сочат, че замърсяването вече е преустановено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК – 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК – 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест”ЕООД за източник на замърсяването. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на вещества в производствените отпадъчни води на обекта по На редба 7, за реда и начина за заустване на отпадъчни води в канализационните системи.

Взети са превантивно и водни проби от отпадъчните води на инсталация за преработка на отпадъци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. „Заводска“ и от отпадъчните води на предприятия за преработка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се установи, че в момента не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като участък на замърсяването.

Във водите й са установени пластмасови мленки от преработка на полиетиленови отпадъци. Превишени са следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти от „Екоин вест“ЕООД, като при норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l.

Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест”ЕООД / ХПК – 2940 mg/l и нерезтворени вещества – 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. От вечера следобед „Екоинвест”ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.

Припомняме, че от вчера ксперти от РИОСВ–Пазарджик, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към ИАОС проверяват сигнал за мъртва риба в река Марица, под моста на с. Огняново.

Директорът на РИОСВ Костадин Гешев незабавно сформира екип от експерти и е извършено щателно обследване на района за следи от източници на замърсяване. За инцидента бяха уведомени окръжният прокурор на Пазарджик, директорът на ОД на МВР и директорът на ОДБХ, за вземане на проби от умрялата риба и установяване причините за смъртта й. Образувано е досъдебно производство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!