BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първи случай на Западнонилска треска в Пазарджик

Първи случай на Западнонилска треска в Пазарджишко. Заболяването е потвърдено при 73-годишен мъж, който се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Пациентът с с придружаващи заболявания, които много наподобяват инфекцията. Болният е с мозъчно-съдова болест, атрофия на мозъка. Заболял е със засилване на обичайните му симптоми и повишаване на температурата. Бил объркан и станал неконтактен.
“Предвид сезона го изследвахме и за това заболяване и се потвърди Западнонилска треска“, обясни началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева. Тя предупреждава, че през летния сезон не бива да забравяме и други, типични за топлото време заболявания.
Западнонилската треска е предавано с комари остро инфекциозно заболяване. Основен резервоар и източник на инфекцията са птиците – 80% от тях прекарват инфекцията безсимптомно. Причинителят на заболяването е малък вирус, а преносител – комари от различни видове.
Предаване на инфекцията от човек на човек не е документирано, приема се, че концентрацията на вируса у бозайниците, включително човек, не достига достатъчно високи нива и те не могат да заразяват.
Първият случай в Европа е от 1958 г. в Албания. По данни на НЦЗПБ в България от 2010 до 2019г. са регистрирани 33 случая, от които 14 потвърдени, а 19 – вероятни.
Заболяването най-често протича като трескаво състояние с повишена температура, отпадналост, болки по мускули и стави и преминава без да бъде диагностицирано. В 1- 10% от случаите се развиват неврологични симптоми. възпаление на мозъка – енцефалит, мозичните обвивки или и на двете.
Болестта се среща в топлите месеци на годината – летните – и това е свързано с активността на преносителите – комари.
В Пазарджик до 2019 г. са диагностицирани 4-ма болни със Западнонилска треска и то при случаи на енцефалит.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!