BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прощаваме се със Стефан Данаилов на 2 декември в Народния театър

Прощаваме се със Стефан Данаилов на 2 декември в Народния театър
Прощаваме се с легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов на 2 декември, съобщават от Съюза на артистите. Поклонението ще бъде от 11:00 часа във фоайето на Народен театър „Иван Вазов“. Сцената на земния живот той напусна на 76 г. днес, след като от месец беше в интензивното отделение на Военномедицинска академия, в медикаментозна кома и на командно дишане. Днес той се присъедини към трупата на небесния театър, за да си партнира отново с Виолета Гиндева в „Черните ангели“, Григор Вачков и Георги Георгиев – Гец в „На всеки километър“, в „Инспекторът и нощта“ с Георги Калоянчев и Невена Коканова, в „Борис I“ с Коста Цонев и още от легендите на българското кино и театър.   

Любимецът на поколения българи – Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, е български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран за народен представител в щест народни събрания. Роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв.

 

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“, а началото в „Следите остават“ още кат дете. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ (1969). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии се снима в „Князът“ и „Черните ангели“.

Има участия в повече от 80 филма, множество награди от национални театрални и филмови фестивали. Има награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми, Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.

След ролята на майор Деянов младият актьор изпълнява много други запомнящи се роли. Познавайки измамната преходност на бързите успехи, като че ли сам търси компенсация в изпълнението на „по-различни персонажи“, изискващи истинско актьорско превъплъщение. Един от най-добрите си екранни образи създава във филма на Никола Корабов „Иван Кондарев“. Пресъздава и емблематичния образ на покръстителя на България Борис I. 

Ролята в италианския сериал „Октопод“, го прави популярен и в чужбина. От 1988 г. Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за драматичен театър на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г..

Стефан Данаилов е носител на множество международни отличия, награди „Аскеер“ и ордени „Стара планина“ и „Златен век“. Определят го като българския Ален Делон и Мастера, който студентите обожават. Обречен да бъде обичан, сам казваше, че обича жените, но не се смята за плейбой.

„За раздяла искам да си кажа – аз вярвам в България, вярвам в това, че българския театър го има и ще го има. Винаги безкрайно много съм ви обичал. Аз съм си обичал публиката. И затова съм получил много обич.“, каза той на наградите „Аскер“.

Поклон!

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!