BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празник е! Петровден е

В края на месец юни Православната църква чества първовърховните апостоли Петър и Павел.

Народната традиция е определила двата отделни последователни дни -29 и 30 юни за празниците Петровден и Павловден, макар че в църковнохристиянския календар на една и съща дата (29 юни) се отбелязва денят на двамата апостоли. Във времето на горещото лятно слънце се слага край на двуседмичните петровски пости. Апостол Петър, чието име в превод от гръцки означава камък, е любим ученик на Христос, когото той определя като пастир на своите „агнета“. След смъртта на Иисус, апостол Петър проповядва неговото учение на Изток, гонен от привържениците на старата вяра и разпънат на кръст в Рим.

Западната църква го чества като основател на Римската християнска община. Апостол Павел, чието име в превод означава „малък“, първоначално участва в гоненията срещу християните, но после приема християнството и проповядва в Кипър, Македония, Испания. Загива мъченически, заедно с апостол Петър. Нему се приписва авторството на 14 текста, влезли в състава на Новия завет.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!