BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Полицаи и протестиращи пострадаха пред МРРБ, четирима са задържаните

Полицаи и протестиращи пострадаха пред МРРБ, четирима са задържаните
Близо 30 души са получили помощ от екипи на Център за спешна медицинска помощ в София заради напръскване в очите по време на протест пред МРРБ, след като се стигна до сблъсък между протестиращите и охраняващата събитието полиция. Двама от служителите на реда също са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Сигналът е бил подаден към 13.05 ч. и на място са били изпратени 6 линейки. Така днешният протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради водната криза в Перник ескалира, след като лидерът на движение „Възраждане“ призова да се влезе в сградата на регионалното министерство. От МВР съобщиха, че участници в протеста са опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата на министерството. При действията им е счупена входната врата на институцията.
Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания и това е наложило използването на лютив спрей от полицията. Така на десетки протестиращи е трябвало да бъде оказана медицинска помощ, а няколко са откарани в очната клиника на близката болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Софийска районна прокуратура осъществява ръководство и надзор върху разследването по досъдебно производство, образувано по повод ескалиралото напрежение по време на организиран протест на граждани пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при което са пострадали полицейски служители, охраняващи обществения ред, съобщават от МВР.

Производството се води за престъпление по чл.130, ал.2, т.3, вр. чл.130, ал.1 от НК – умишлено причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, при изпълнение на службата му. При своевременната намеса на полицията, две лица, които са проявили агресия спрямо органите на реда са задържани, в опит да избягат от местопроизшествието. 

Проведени са процесуално-следствени действия, сред които разпити на полицейски служители и други свидетели очевидци, като в момента продължава събирането на доказателства. Предстои материалите по делото да се докладват в СРП, с оглед повдигане на обвинения на извършителите и определяне на адекватна мярка за неотклонение.

В близост до мястото на инцидента са установени и задържани и други две лица, които са хвърляли камъни по служители на реда.

Прокуратурата и органите на МВР ще предприемат всички възможни мерки и действия за защита на правата на гражданите, недопускане на подобни прояви на агресия и нарушаване на обществения ред при провеждането на подобни масови мероприятия и за ангажиране към наказателната отговорност на виновните лица.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!