BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПГИМ Пазарджик се включи в Европейската седмица на професионалните умения

Ученици от 12 А клас, специалност „Икономическа информатика” бяха домакини на виртуална среща. Техен гост бе Иван Тричков, мениджър Агенция Пазарджик към NN България. Той изнесе лекция на тема “Кредити, данъци и застраховки по време на криза“. Срещата бе осъществена виртуално в приложението Teams.

Иван Тричков, който е и финансов консултант, направи обзор на предлаганите на българския финансови пазар кредити, разясни как трябва да се взимат решения за теглене на кредит, каква част от кредита съставляват лихвите и таксите, и не на последно място какво представляват бързите, ипотечните и жилищните кредити. От лекцията учениците разбраха за  безлихвените кредити по време на криза, които могат да  ползват свободните професии. Потребителските и овърдрафт  кредитите бяха друга от разгледаните теми. Даден беше примера и за кредит за почивка зад граница, единственото обезпечение за който е репутацията на искателя. Учениците поскаха да научат за студентските кредити и лихвите по тях, които се предлагат в страната.

Иван Тричков направи и паралел между лизинг и потребителски стоков кредит. Неговият съвет към учениците бе: “Обмислете добре условията и четете договора преди за подпишете документите за кредит“. Той анализира, по ученически въпрос, хипотезата дали е възможно в България да се закупи жилище с ипотечен кредит, вноските по който да се плащат с пари от наема на същото жилище. Втората обсъдена глобална тема  бяха местните и държавните данъци, като и   бе направено сравнение между  плоския данък и подоходното облагане със скала. Иван Тричков обясни механизма за облагане с ДДС и коментира решението за някои видове стоки и услуги ставката от 20 % да бъде намалена.

По време на лекцията учениците разбраха какви права имат при избора на пенсионен фонд за втория стълб от пенсионното си осигуряване, както и защо в България културата да застраховаме имуществото и живота си все още се развива. Те се запознаха с  подробности за видовете имуществено и живото застраховане в страната. Не на последно място абитуриентите  научиха как да не допускат грешки при подаване на документи за интервю за работа. Често срещани в практиката са непълни SV –та, в които не е вписан телефон за обратна връзка, както и снимки, неиздържани в делови стил, коментира Иван Тричков.

Освен лекцията  дванайсетокласниците разгледаха и презентация по данни на платформата за работа Job Tiger за това какви умения търсят работодателите, подготвена от тяхната преподавателка Марияна Георгиева.

Седмицата на професионалните умения се  провежда от 9 до 13 ноември по инициатива на Европейската комисия.  В този период местни, регионални и национални организации от всички страни в Европейския съюз показват най-доброто от професионалното образование и обучение, a специалисти в различни области са насърчавани да споделят своята история на професионално израстване.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!