BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Парк Клептуза в „плен” на жалби в съда

Във връзка с големия обществен интерес от страна на гражданите със случващото се около „Клептуза”, община Велинград  уведомява обществеността, че са предприети следните действия:

След като с Решение № 5372 от 05.05.2020г., постановено по административно  дело № 8799/2019г. по описа на Върховен административен съд, върховните съдии обявяват НИЩОЖНОСТТА на Акта за узаконяване на строеж „Ресторант „Езерото“ – Клептуза“, издаден на името на Георги Велев – наемател, в края на м. юни 2020 г., д-р Костадин Коев – Кмет на община Велинград издаде заповед за премахване на незаконния ресторант.

Заповедта е обжалвана от Георги Велев като въз основа жалбата е образувано ново административно дело в Административен съд-Пазарджик.

За сега, това е последното от редицата последователни и непротиворечиви действия на Кмета на община Велинград, изразяващи се в издаване на заповеди (през периода м. август – м. септември 2019 г.), с които се цели да бъдат премахнати незаконните постройки и преместваеми обекти, разположени на територията на парк „Клептуза”.

Към настоящият момент, четири от тези заповеди се оспорват от „Весеко-55-Велеви съдружие” ЕООД, а Благой Иванов Бацанов оспорва една заповед. Още през 2019 г. са образувани дела пред Административен съд-Пазарджик. Съдът отхвърля жалбите, като аргументира своите решения с правилното прилагане на материалния и процесуалния закон при издаване на заповедите на Кмета на община Велинград.

Недеволни от така постановените решения, с които се изключва тяхно законово основание за присъствие на територията на парк „Клептуза”, жалбоподателите оспорват постановените решения на Административен съд-Пазарджик пред по-горната, последна инстанция, а именно Върховен административен съд на Р България.

Въз основа на едно от оспорванията е образувано касационно административно дело № 11074/2020г. по описа на ВАС, по което ще бъде проведено открито съдебно заседание на дата 08.12.2020 г. от 14:00 часа, а окончателното решение ще бъде постановено в предвидения от закона срок. По останалите оспорвания все още няма образувани дела.

Заповедите, издадени от Кмета, се основават на извършени проверки, при които е констатирано фактическо положение, несъвместимо не само с новата и прогресивна визия на община Велинград за цялостния облик на парк „Клептуза”, но най-вече с установения в Държавата правен ред.

Обжалването пред всички съдебни инстанции, прави невъзможно Общината да предприеме действия по издадените заповеди, доколкото на изпълнение подлежат само тези, които не са обжалвани и са влезли в сила. А именно в тези заповеди са заложени първите стъпки към окончателна реализация на проекта за парк „Клептуза”.

Община Велинград е твърдо решена да изчисти района на парка и езерото от незаконните постройки.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!