BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пазарджик получи титлата за Европейски град на спорта 2020

Пазарджик получи титлата за Европейски град на спорта 2020
България получи ново европейско признание по време на Церемонията в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визита през месец май на „Оценителната комисия“ у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, ACES Europe връчи титлата „Европейски град на спорта за 2020 г.“ на Пазарджик и ще изпълнява амбициозна програма в спорта за следващата година. Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Традиционно, отличията и флаговете се връчваха от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Пазарджик получи престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.
Знамето и титлата бяха връчени на представителите на община Пазарджик, водени от кмета Тодор Попов. Сред тях блестеше и изключително активната в промотирането на спорта в своя град Ренета Камберова – едно от златните български момичета, световна и европейска шампионка в художествената гимнастика, с бронз с ансамбъла от олимпиадата в Рио 2016. Те бяха в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. „За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Нека приемем физическата активност и като личен пример,“ каза кметът Попов по време на церемонията.

По-рано през деня Попов и Камберова представиха пред медиите накратко мащабната спортна програма на Пазарджик за следващата година. В нея има предвидени над 150 събития и активности – над два пъти повече от настоящия сезон. „За нас е привилегия да сме тук и да приемем престижното отличие. Щастлив съм, че Пазарджик е европейски град на спорта за 2020 година. Това е оценка за усилията на нашите граждани да имат самочувствие. Спортът създава шампиони и съм убеден, че ще отговорим на големите очаквания. Голямата ни цел е над 55 % от жителите на града да бъдат активно спортуващи в края на следващата година. Имаме и много ценна практика да стимулираме децата да спортуват като редуцираме до 30 % процента от местните данъци на родителите на малчуганите трениращи в спортните клубове,“ каза кметът Попов.

    

„Много съм щастлива, че Пазарджик бе коронясан за европейски град на спорта за 2020 година. Освен многото събития и спортни фестивали, това означава и повече инвестиции, в града ще бъдат построени две нови спортни зали, предвиждаме събития, които не са само спортни, а стимулиращи хората да бъдат сред природата и да водят активен начин на живот,“ каза Ренета Камберова.

До този момент осем български градове и селища вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. София спечели титлата „Европейска столица на спорта“ за 2018, междувременно Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Варна бяха обявени за европейски градове на спорта съответно за 2014, 2015, 2016, 2017 и 2019 г., Банско бе „Малък град на спорта“ преди две години, а Албена бе обявен за първият в историята „Курорт на спорта“.

ACES разширява проекта, като вече втора година определя „Световна столица на спорта“. За 2020-а това е мексиканският град Гуадалахара. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят,“ каза президентът и основател на организацията Джан Франческо Лупатели.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!