BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Опашки се извиха пред РЗИ, желаещите да се ваксинират запазват ред

Опашки за ваксиниране се извиха и пред сградата на РЗИ – Пазарджик, още от сутринта желаещи да си поставят ваксината чакат, за да им дойде реда.

Самата манипулация отнема не повече от пет минути, но преди това трябва да удостоверите своята самоличност с лична карта, ще получите и картонче, на което е написано името на поставената ви ваксина, денят, в който е станало това и кога трябва да се върнете за втора игла.

Боцването в ръката е почти безболезнено разказаха ваксинирани, които не скриха удоволствието си от това, че вече са наполовина защитени от Covid-19.

„Отидох да се ваксинирам, защото смятам, че това е начин да покажа отговорността си към обществото и към моето семейство.“ – разказва мъж на средна възраст. Той работи в производствено предприятие и е карал коронавирус още през миналата година. „При мен не беше тежко, но се разболяхме цялото семейство. В резултат на това почина майка ми. Съжалявам да го кажа, но много хора не разбират, с какво се сблъскахме. Преди две седмици си направихме тестове за антитела и се оказа, че моите са много слаби, заради това реших да си поставя ваксината и по този начин да бъда защитен от второ заразяване.“ – допълни мъжът.

Според лекари при него може да не е необходимо поставянето на втора доза ваксина, тъй като в организма му вече има антитела, които сега ще бъдат „подсилени“, но всичко е въпрос на време. Ако преди втората доза антителата му все още са малко, ще му поставят и втора игла.

„Аз успях да се опазя и не съм преболедувала коронавирус.“ – разказа жена от опашката. Тя е пенсионерка и има придружаващи заболявания. Обадила се е още вчера, за да си запази час за днешния ден. „Не разбирам защо хората се дърпат, аз самата съм бивша аптекарка и много добре знам какво представляват ваксините. Ако не ги ползвахме досега, много хора нямаше да доживяват и до четиридесет години. Зад всяка ваксина стоят хиляди часове научен труд, нали не се заблуждавате, че някой е взел отвари и си ги бърка в гаража? Зад всяка ваксина стои много голяма доза наука. Заради това вярвам във ваксините. Не искам да бъда лош пророк, но и в бъдеще те ще бъдат единственият начин да предотвратяваме инфекции от рода на коронавируса. Само идиот би си помислил, че ваксината ще му донесе вреда.“ – допълва жената.

До момента е ясно, че страничните ефекти от приема на първата доза са общо неразположение, усещане за умора и леко повишение на температурата. От началото на ваксинационния процес до момента има един случай, при който медицинска сестра е развила Covid-19 след поставянето на първата доза на ваксината на Пфайзер, но именно заради това не се е наложило да ѝ се поставя втора доза.

В имунизационния кабинет на здравната инспекция ваксинацията извършват двама лекари, като при наличие на повече желаещи има готовност за включването и на трети. 

Имунизация срещу COVID-19 в неделния ден се извършва и в имунизационните кабинети на МБАЛ „Хигия“ – Пазарджик и МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище. Мобилен екип на РЗИ имунизира гражданите на Велинград във ФСМП-Велинград.

През вчерашния ден в област Пазарджик са имунизирани 205 лица.

Ваксини днес поставят ѝ личните лекари, голяма част от тях „отмятат“ предварително изготвените списъци с желаещи пациенти. Поставят се ваксини не само на възрастни, а и на млади, които се възползват от т.нар. „зелен коридор“.

ЕВРОПА

В Кипър здравният министър Константинос Йоану предупреди, че изборът на една ваксина пред друга може да забави кампанията по ваксиниране, като се вземат предвид ограничените доставки от „Пфайзер“ и „Модерна“, които се очакват през идните седмици, и отбеляза, че „и трите ваксини драстично намаляват броя на приетите в болница и на смъртните случаи“.

Засега липсват информации за тежки странични въздействия при определени рискови групи, като например хората с алергии. Надеждни данни ще има чак след като като бъдат ваксинирани и наблюдавани достатъчно много хора. „Затова винаги има известен остатъчен риск. Колко голям е той, ще се изясни в следващите месеци и години“, казва в тази връзка Кристиан Богдан, директор на Института по клинична микробиология към Университетската клиника в Ерланген.

Важно е да се знае съотношението между рискове и ползи, казва още Кристиан Богдан и дава следния пример: „Ако за един възрастен човек вероятността да умре от Ковид е 20%, а рискът от тежки странични въздействия от ваксината е 1:50 000 или още по-малък, тогава лично аз бих поел този риск“.

Източник: PZdnes

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!