BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният кризисен щаб реши: Учениците от 6 до 12 клас в Пазарджик ще се обучават онлайн до 22 ноември

От утре в Пазарджик учениците от 6 до 12 клас преминават на онлайн обучение до 22 ноември, в другите общини се възстановява присъственото обучение. Това съобщи заместник областният управител Йордан Кожухаров след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Към този момент общият брой на заразените лица в област Пазарджик е 1995, оздравелите пациенти са 856, починалите с COVID-19 са 109, на домашно лечение са 856, 164 са хоспитализирани, поставените под карантина са 893., каза Йордан Кожухаров. Наблюдава се ръст на заболеваемостта от порядъка на 245,3 на 100 000 жители. Ние сме в червената зона. Ръстът е 40,3% за град Пазарджик.

Затова Областният кризисен щаб взе решение на територията на Пазарджик град учениците от 6 до 12 клас от утре, 11 ноември, до 22 ноември да преминат на онлайн обучение. В другите общини се възстановява присъствената форма на обучение за всички ученици, съобщи Кожухаров.

По време на заседанието стана ясно, че ситуацията в останалите общини от областта е по-спокойна. Поради това допълнителните ограничителни мерки засега се налагат само за училищата в град Пазарджик. Директорите на училища в останалите общини ще предлагат дали да бъде преустановена присъствената форма на обучение по дадените указания от МОН и съобразно спецификата на всяко училище. Учениците от 5 клас остават в присъствена форма, тъй като голяма част от тях нямат навършени 12 години и по закон не бива да бъдат оставяни без надзор. Преминаване към обучение от разстояние в електронна среда за тях може да създаде ситуация с много ученици, които са сами у дома при работещи родители.

Искам да призова отново гражданите: Спазвайте мерките, нека всички дадем глътка въздух на болниците! Виждате, че и там работят хора, лекарите са едни от нас. Задъхват се и просто са преуморени. Спазвайте мерките, за да помогнем сами на себе си, апелира зам. областният управител Йордан Кожухаров.

Във връзка с повишената заболеваемост е издадена заповед за увеличение на леглата с 20% в лечебните заведения и по този начин увеличението им е от 169 на 338, съобщи директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова. Но тъй като натоварването е изключително голямо – към момента имаме 169 човека на болнично лечение, отправям апел както към гражданите, така и към общо практикуващите лекари, които се включват в лечението: Много ви моля, нека да дадем глътка въздух на колегите, които са в лечебните заведения за болнична помощ!

Усложнена остава и ситуацията в ЦСМП Пазарджик. Както ръководителят на Центъра, така и на филиала в Пазарджик, са положителни вече заедно с част от персонала. Колегите поемат и техните функции. Във всеки един от филиалите има по един екип с линейка за COVID, в Пазарджик те са два, а общо в 9-те филиала на Спешната помощ са 35.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!