BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният кризисен щаб реши да бъдат командировани лекари в Спешното отделение на МБАЛ Пазарджик

Предвид натовареността на Спешното отделение към МБАЛ Пазарджик и в същото време болни и карантинирани лекари, Областният кризисен щаб взе решение медици от другите лечебни заведения да бъдат командировани за дежурства в Спешното отделение на най-голямото лечебно заведение в областта.

Това съобщи областният управител Стефан Мирев след проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19. Отделението е изключително натоварено, то поема спешни случаи от цялата област. Апелът за подкрепа е отправен от Областния кризисен щаб до Сдружението на общопрактикуващите лекари и Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пазарджик.

До момента броят на заразените с COVID-19 в област Пазарджик е 3 825, съобщи областният управител Стефан Мирев. Той уточни, че общо 1 265 души са оздравели. Починали са 209. Броят на заразените през последното денонощие е 104-ма, 69 са оздравелите за изминалите 24 часа. 186 са общо заразените с вируса медици в региона, като 106 от тях са оздравели.

На домашно лечение към момента са 2 042 души, хоспитализирани са 309, а на интензивно лечение са 21. За изминалото денонощие линейки на ЦСМП са се отзовали на 85 повиквания, като 25 са били за ковид.
Д-р Хюля Шериф, заместник-директор на РЗИ – Пазарджик, посочи, че заболеваемостта към момента е 456,9 на сто хиляди население. 9 са болниците, които лекуват пациенти с ковид. В момента има 184 свободни легла, като от тях 21 са интензивни. 1232 проби – PCR тестове, са направени за миналата седмица.
Извършени проверки от РЗИ са 61, от тях съвместно с ОДМВР са 7, а останалите 54 са самостоятелни. 120 проверки са направени от общините в региона.

В отговор на въпроси д-р Шериф съобщи, че има случаи на ковид и в социалните заведения и старческите домове в региона. В Дома за стари хора в Пазарджик, където има 180 човека – потребители и персонал, са изследвани 38 души, като от персонала 4 са позитивни и има 1 потребител, който е позитивен – той е на хемодиализа в МБАЛ-Пазарджик и на база на него са изследвани останалите лица.

Във Велинград в Първа база на Дома има 4 позитивни от настанените и 1 човек от персонала – той е огняр. Във Втора база отново има 4 позитивни от потребителите, от които 2 са деца. От Центъра за деца и младежи с увреждания в Пазарджик 6 човека от персонала са позитивни и 1 потребител – дете, което е настанено в Детско отделение.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев съобщи за 85 проверки в обекти за производство на храни, като по думите му не са констатирани груби нарушения. Особено внимание ще се обърне и на обектите за търговия с риба по повод предстоящия празник, ще се проверява за произхода на рибата, както и спазване на основните правила за безопасността на храните.
От страна на ОДМВР през седмицата са направени 634 проверки, съставени са 3 акта за неносене на маски, има 504 протоколи за предупреждение и 4 преписки за неспазване на карантина.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!