BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Националното сдружение на МБАЛ застана зад д-р Лазов

Националното сдружение на МБАЛ застана зад д-р Лазов
Националното сдружение за областните многопрофилни болници скочи срещу журналиста Васил Иванов и застана зад д-р Петър Лазов от МБАЛ Пазарджик АД.
Поместваме пълния текст на декларацията:

„Относно излъчени репортажи на журналиста Васил Иванов в „Неделята на NOVA” на 15.09. и 22.09.2019 година, свързани с д-р Петър Лазов от „МБАЛ – Пазарджик” АД Уважаеми госпожи и господа, НСОМБАЛ подкрепя изцяло изявлението на Български лекарски съюз от 17.09.2019 г. и сезирането на Комисията по професионална етика към регионална колегия на БЛС – Пазарджик във връзка с изнесения случай на кардиолога д-р П. Лазов. Сдружението на областните болници категорично се обявява против всякакви деяния, които са в разрез с правилата за добра медицинска практика, морал и етика. Националното сдружение на областните болници приветства медийните публикации и обществените усилия за осигуряване на достъпни, своевременнии високо – технологични медицински услуги в болничната помощ. Но не виждаме каква отговорност носят медиите за информация, за която впоследствие се установи, че не отговаря на истината.

Оставаме с впечатлението, че се толерира практиката публично да се поднасят недоказани сензации, които уронват престижа на българския лекар и насаждат в хората страх, недоверие и негативизъм. Обяснимо е и нежеланието на младите лекари да останат в страната и да допринесат за живота и здравето на същите тези хора. В този смисъл са обясними и зачестилите през последните години случаи на агресия срещу представители на медицинското съсловие.

Във връзка с гореизложеното, остро възразяваме срещу поведението на Васил Иванов в излъчените репортажи: Непримирими сме към порочните практики, които уронват престижа на българските медици, нарушават правилата за добра клинична практика и утвърдените медицински стандарти. Винаги сме подкрепяли осъществяването на ефективен контрол на медицинските услуги, налагане на санкции и носене на професионална и административна отговорност, но при установяването на допуснати нарушения по законов начин и ред.

Заставаме зад неуморните усилията на всички ръководители на болнични лечебни заведения, които ежедневно търсят приемливия баланс между очакванията на пациентите, удовлетвореността на персонала, осигуряване на съвременни диагностика и лечение във всеки район на страната при недостатъчното финансиране на дейността. НСОМБАЛ дълбоко вярва в хуманното поведение и моралните устои на българските лекари, и настоява всички съмнения за нарушения на медицинските и етични стандарти в здравеопазването да бъдат щателно проверявани от институциите, но преди всичко да бъдат обсъждани и консултирани със научните медицински дружества, като гаранция за обективност и професионална оценка. Доверието в българския лекар е задължително условие за успеха на лечението. Да не го отнемаме с недоказани твърдения, само за да произведем сензационна новина!
Д-р Васислав Петров Председател на УС на НСОМБАЛ”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!