BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Монах от Пещера стана Смоленски епископ

Българската православна църква и богоспасаемата Пловдивска епархия се сдобиха с нов епископ.

Хиротонията на Смоленския епископ Висарион се състоя по време на светата Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив. Своето решение Св. Синод на БПЦ-БП взе на 16 февруари.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави съборната архиерейска св. Литургия и хиротонията на новия епископ. В съслужение с Високопреосвещените митрополити: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Западно и Средноевропейски Антоний, Старозагорски Киприан, Видински Даниил, Доростолски Яков, както и с Преосвещените епископи: Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на Троянския и Бачковския манастир, Белоградчишки Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит.

Молитвено съучаства в светия олтар Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий, духовен старец на епископ Висарион.

Десетки миряни, монаси и свещеници от епархията, кметът на града Здравко Димитров, кметът на Община Смолян Николай Мелемов, областният управител на Област Смолян, Недялко Славов, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, Георги Гергов – ктитор на Пловдивска митрополия и други представители на държавността съучастваха в духовното тържество.

Литургичните песнопения изпълни митрополитския хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на светата Литургия, Високопреосвещеният епархийски митрополит Николай се обърна със отеческо слово към новохиротонисания епископ Висарион, подчертавайки важността и отговорността на архипастирското служение:

„Епископът трябва да бъде пример за подражание, да завладява с живота и делата си. Той трябва да е образец в слово- мъдро, истинно, поучително; в поведение, в личен живот и достойно отношение с другите, в нелицемерна, искрена, отеческа, добродетелна и жертвена любов; в дух – да бъде в духовно настроение; в чистота телесна и душевна; в целомъдрие и благочестие. Всичко това и на тебе се вменява като повелителен дълг. Носи епископското звание с достойнство в чистота, със смирение, с кротост, с чест и твоето архиерейско служение ще бъде за теб утешение и за нас радост.

Приятно ми е да те приветствам с назначението ти за мой викарен епископ. В твоя йерархически растеж от монашеското ти пострижение до днешното велико тайнство аз в битността ми на Пловдивски митрополит мога със спокойна съвест да засвитеделствам за достойното ти въздигане в епископство и да изразя с благодарност, че каквото и да ти бе възложено като послушание ти изпълняваш безпрекословно и безропотно, с характерните ти благ нрав и кротост. Като имам предвид досегашното ти успешно старание и примерен личен живот, уверен съм, че в съвместното ни служение ще имам радостта от твоето ревностно подпомагане в по-високото ти клирическо звание и богослужебно-административни обязаности, като мой представител и вече епископ в Смолян и околията.

Изискванията в новия ти висок сан ще са много повече и по-отговорни. От някои приятни неща ще се лишиш, за да преумножиш полезните. Нужни са лични усилия и Божия помощ. В усилията ти отечески те насърчавам. Божията помощ молитвено ти изпросвам.“

След архипастирското слово Пловдивският митрополит Николай постави на главата на новия епископ Висарион архиерейската митра и му връчи жезъл като символ на духовната архиерейска власт.

Поздравително слово от името на Българския патриарх Неофит към Смоленския епископ Висарион, прочете главният секретар на Св. Синод Мелнишкият епископ Герасим.

На свой ред, слово-отговор прочете и епископ Висарион в което каза:

„Свещен и изключителен момент е днес в моя живот. Светъл миг, трепет за душата ми, когато чрез възлагане на Св. Евангелие и Вашите светителски ръце върху моята преклонена глава се изля върху ми Божествената благодат на Св. Дух за епископско служение.

Считам за свой най- съществен и приятен дълг, в тази свята минута, да засвидетелствам своята синовна от сърце благодарност и признателност към Светейшия Български Патриарх Неофит и особено за проявеното отеческо внимание и изрядна любов – любов, която „всичко извинява, всичко претърпява“ (1Кор.13:7) на моя епархийски митрополит Николай, който ме посочи, поиска за викарен епископ, и заедно със Св. Синод ме повика, да приема чина на епископското служение. Искрено съм признателен и благодарен на богомъдрите архипастири, свещения Събор, задето съизволиха, въпреки човешките ми слабости, да бъда покрит с толкова милости и облечен в толкова благодат.

От висотата на това служение дадох обет, че ще пазя вярата. С всички сили ще се старая да изпълня това клетвено обещание. Като отново обещавам, че ще положа усилия да украся вярата с дела, като непрестанно ще се трудя и работя на Божия виноград там където съм поставен.

В този вълнуващ миг аз благоговея и смирено се покланям на моите родители, тези които ме родиха, откърмиха и възпитаха, на моето семейство – на майка ми и баща ми, сестра ми и племенниците ми, които винаги са до мен, които никога не ми попречиха да приема монашество и да се посветя Богу. Благодарен съм и на всегдашната подкрепа на моя духовен отец и наставник във вярата дядо Игнатий. Благодаря Владико и те моля, както до сега, така и за напред да ми бъдеш упора с молитвата си и благата си дума и съвет в предстоящето ми поприще. Благодаря за синовните чувства и обич на моите събратя архиерейските наместници, всечестните отци от Смолянската околия, братята от манастира, и на всички духовни чеда и верни приятели.“

Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров. Най-новият архиерей на църквата ни благослови за първи път като епископ народа. Високопреосвещеният митрополит Николай благодари сърдечно на синодалните архиереи за единодушието, с което взеха решението за хиротонията на епископ Висарион и за това, че дойдоха отблизо и далеч.

След края на светата богослужба Негово Преосвещенство епископ Висарион раздаде нафора на десетките миряни, които, съпричастни с радостта му, го отрупаха с цветя и поздравяваха за хиротонията му с пожелания за дълго и благословено служение.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!