BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Млади преводачи в училищата на ЕС —започна регистрацията за конкурса през 2020 г.

Брюксел, 2 септември 2020 r.

Днес Европейската комисия обяви началото на своя ежегоден конкурс за превод за ученици от горния курс в цяла Европа — Juvenes Translatores. От обяд на 2 септември училища от всички държави — членки на ЕС, ще имат възможност да се регистрират онлайн, за да могат учениците им да участват в конкурса наред с връстниците си от други държави от ЕС. Тази година младите участници ще трябва да преведат текст на тема „Да намерим пътя си в трудни времена — заедно сме по-силни“.Комисарят по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан заяви: Европейските младежи знаят колко са важни езиците в съвременното общество. Те не само помагат на хората да разберат по-добре културата и възгледите на другия, но могат да бъдат много полезни и при намирането на работа.

Приканвам училищата и учениците да участват в тазгодишното издание на конкурса Juvenes Translatores и да се докоснат до изкуството на превода.

Участниците ще могат да превеждат между всеки два от 24-те официални езика на ЕС (552 възможни езикови комбинации). В миналогодишния конкурс учениците използваха общо 150 различни езикови комбинации.

Регистрацията на училищата, която е първият от двата етапа на процеса, е открита до обяд на 20 октомври 2020 г. Учителите могат да регистрират своите училища на всеки от 24-теофициални езика на ЕС.

После Комисията ще покани общо 705 училища на следващия етап. Броят на участващите училища от всяка държава е равен на броя на местата, които тя има в Европейския парламент. Самите училища ще бъдат избрани на случаен принцип от компютър.

След това избраните училища трябва да посочат между двама и петима ученици, които да участват в конкурса. Младежите могат да бъдат с каквато и да е националност, но трябва да са родени през 2003 г.

Конкурсът ще се проведе онлайн на 26 ноември 2020 г. във всички участващи училища.

Победителите — по един за всяка държава — ще бъдат обявени в началото на февруари 2021 г.

Ако условията го позволяват, учениците ще получат наградите си през пролетта на 2021 г. на церемония в Брюксел, където ще имат и възможност да се срещнат с професионални преводачи от Комисията и да научат повече за работата им.

За повече информация

Уебсайт на конкурса „Juvenes Translatores“

Страницата на Juvenes Translatores във Facebook

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!