BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мая Манолова в Пазарджик: Пари за пътища има, за майки и пенсионери не

Мая Манолова в Пазарджик: Пари за пътища има, за майки и пенсионери не
„Правителството разпредели над 2,7 млрд. лева излишък за пътища, но за майките, детските градини, пациентите и пенсионерите пари не се намериха“, коментира в Пазарджик Мая Манолова. Председателят на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ проведе втората си мобилна приемна тук и се срещна с обществеността на Пазарджик. „В гражданската ни платформа за натиск вече има и електронни сигнали от Пазарджик. Ще отиваме и на място там, където проблемите са големи и се налага да ги осветим на място“, каза още Манолова, която получи и още сигнали от граждани на Пазарджик. 
„Правителството разпредели 2,7 млрд. лева за час и половина за пътища и асфалт. Ние поискахме да се отпуснат 66 млн. лева за безплатни градини за всяко дете, малко над 80 млн. лева за направления, профилактика и изследвания, искахме да се увеличи втората година на майчинството – майките взимат по 380 лева и това не е променено, пенсионерите не са получавали преизчисления на пенсиите се от 10 години. За тези разходи нямаше пари, но за пътища се намериха и то за приближени кръгове.“, каза Манолова. „Под 1 млрд. лв. е нужен да се преизчислят пенсиите на база 2009-2010 г. при положение, че това от 10 години не е правено“, добави тя, в отговор на въпрос на жител на Пазарджик.

В безплатната приемна за граждани, в платформата вече са подадени и се работи по жалби и сигнали от Пазарджик, стана ясно на срещата. Те са срещу монополите на мобилни оператори и банки, случаи за бързи кредити, частни съдебни изпълнители, обобщи Манолова за приемната си и даде пример с казус на жена, която е изтеглила 13 кредита от фирми за бързи кредити, а после, за да ги обслужва, изтеглила ипотечен кредит, в резултат на което станала жертва и на ЧСИ.

Сигнали към гражданската платформа „Изправи се. БГ“ има и за проблеми с канализацията и водния цикъл на града. „ВиК- асоциацията ви е без утвърден бизнес план от КЕВР. От водната реформа на властта остана само гарантираното повишение на цената на водата. И толкова.“, коментира Манолова.

„Мрежата ремонтира ли се, колко от нея, какво е качеството, колко са намалени загубите точно – в момента са над 60 % – това са огромни течове, но самата КЕВР не е публикувала още доклада си за състоянието на ВиК-сектора и следователно няма отговори на тези въпроси“, каза Манолова. И допълни, че колкото по-късно се предприеме увеличението на цената на водата, толкова по-лавинообразно ще е то за четирите области без бизнес-планове, какъвто е случаят с Пазарджик.

„Обмисляме да подадем жалби пред Административния съд по текстове от Наредба 4, според която са дискриминирани хората в апартаменти спрямо тези в къщи за задължителната подмяна на всеки пет години на водомерите в домовете им“, каза още Манолова.

„Първата ни кампания е „Малките пред големите“ – за защита на гражданите от администрацията, на малкия бизнес от административния рекет, на пациентите от лошото здравеопазване, на избирателите от тежката изборна машина, на потребителите от монополите. Първата ни среща беше във Видин, там учредихме „Изправи се, Видин” с местни НПО, които защитават гражданите. Там сме се борили за защита на пациентите на хемодиализа, за работниците с неизплатени заплати, за медицинските сестри и сега продължаваме“, каза Манолова.

Припомняме, че миналата седмица Манолова откри клон на „Изправи се.БГ” във Видин, а следващата седмица ще продължи с мобилната приемна в Севлиево и други населени места.

Манолова съобщи, че утре „Изправи се.БГ” ще участва в протеста в София против мръсния въздух.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!