BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Маратон на чистотата в Паталеница

Замърсяването на околната среда в България става все по-сложен и труднорешим проблем, с който всеки един от нас се сблъсква ежедневно. Голяма част от хората се питат – кой цапа толкова много и защо ни харесва да живеем сред боклуци, как може да помогнем на природата, която все по-често започва да се задъхва от нашето безхаберие?

Природолюбители от село Паталеница, Пазарджишко, решиха да вземат инициативата в свои ръце и организираха съботно почистване, което приканваше всеки жител на китното подродопско село да се включи в инициативата.

Въпреки, че се очакваше чистене само през един ден- съботния, нетърпеливи жители и гости на селото решиха да започнат почистването още в петъчния ден. В село Паталеница се намира и единствения родопски манастир в Пазарджишко, точно от тук започна и чистенето на красивото място. Манастирът постепенно започна да добива все по-голяма популярност, но с всички плюсове, които водят след себе си туристите, той се сблъска и с най-големия бич на българския турист – замърсяването с всякакви бутилки, торбички и други принадлежности за хапване и пийване. В района няма контейнери, което води до оставяне на голяма част от донесените боклуци на самите манастирски ливади, което е леко казано дразнещо за местните и другата част от туристите, които искат да се насладят на почивката си без да виждат купища с боклуци.

Същинското чистене на селото се случи в съботния ден. Организаторите на събитието си разпределиха различни локации и започнаха тяхното почистване. Изненада за тях беше и активното включване на децата от селото, които също си бяха харесали различни точки, които да почистят. След дружни усилия и много усмивки всички участници в съботното почистване се поздравиха за добре свършената работа. Почистени бяха места около стадиона на селото, където се намира и красива конна база, мястото има зашеметяваща гледка към Родопите, Стара планина, Средногорието и Пазарджишкото поле. Почистени бяха и пространствата около контейнерите до една от църквите в селото, гробището, пътя за манастира, пътищата към най-новата придобивка на селото 19-метровия кръст на Свети Георги, свързан с историята на Георги Арнаудов, момчето, което обедини хиляди хора в цялата страна. Забелязваха се и много други хора, които старателно почистваха пред къщите си, което беше и една от главните идеи на събитието.

Неделното почистване изненада още повече организаторите. Позакъснели участници бяха решили да продължат с чистенето около манастира. Така събитието бе изменено и от еднодневно чистене се превърна в тридневен маратон.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!