BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коментар: На кого да вярваме за ваксините, сами изберете – слух или наука

Илиян Кузманов, Фондация Арт Ангел

Нека всеки който се ваксинира, постне снимка и напише коментар, за да вдъхне кураж на останалите хора. Имаме нужда от ваксинация и доверие, още повече когато под 10% от нас искат да се ваксинират веднага. Както и да разберем – кой и защо всява паника?

Имаме достатъчно недоверие в системата ни, честноста е това което ни трябва в този момент. Имаме нужда от желанието да ваксинираме, колкото е възможно повече хора и да защитим от вируса възможно повече от нас за да се справим с най- смъртоностното събитие след Втората световна война. Както и да разберем, че наоколо има хора, който гонят политически и лични интереси разпространявайки конспиративни теории и създавайки масова психоза.

Разпространяват се мнения и то от публични личности, че няма вирус, че е измислен от някого, че е просто грип, че не трябва да се вземат никакви мерки, промиват ни мозъците, че е световна конспирация и същевремено върви пълно оклеветяване. А последният тренд е да си избираме, коя ваксина е по – модерна и ефективна да ги сравняваме, както сравняваме домати на пазара.

Ако това е маркетинг, целящ оклеветяване на един свят, в който направихме избор да бъдем, не е това начинът.

Да, можем да приемем че конспиративните теории са като публичното(обществено) мнение, но с малка разлика. Зад тях прозират политически послания. Както и успокоението на създадената психоза, обществото може да функционира нормално, просто след като дойдем на власт ние, добрите.

Ще цитирам главният учен на Световната здравна организация- Сумиа Суаминатан, който тази седмица каза: „В клиничните изследвания досега, няма кандидат, който да е починал или хоспитализиран с тежко форма на вируса, без значение коя ваксина е била използвана. Мисля че е ясно, предпазва от тежки заболявания.“

Да, общественото мнение, няма нищо общо с научното, да то се манипулира лесно, но трябва ли в този момент да действаме като консуматори, които избират по – добрия климатик, по енергоефективния?

Или да приемем, че одобрените ваксини, действат безотказно, но трябва масова ваксинация, масово тестване. Трудно може общественото мнение да съвпадне с научното, да разбере целия процес дори на събиране на дани и обработване.

Но това, което можем да разберем е, че има хора, които се възползват от нашите слабости и страхове.

Да вземем за пример ваксината на Новавакс, която показва близо 90% ефективност, с изключение на Южна Африка, където ефективността е 60%. Там ефективността на Джонсън и Джонсън е 66%, отнова въз основа на географията. Така че да не талкуваме научните изследвания, а да приемем, че се намираме в ужасна пандемия, заболелите до този момент са 110 000 000, а жертвите са 2 500 000.

Защо не вземем за справка, воените загинали във Втората световна война, за 6 години- между 1939 и 1945 година, са между 20- 25 милиона, като в тази цифра са 5 милиона военопленици. Какво означава това, че ние за една година, приблизително сме дали толкова жертви, колкото са давани на воените полета преди 75 години.

Единственият начин да се справим е ваксинация, масова при това. В доста страни на дезинформаторите играещи с емоциите на обществото вече им бе поискана отговорност, а у нас те се кандидатират за депутати.

Бих си позволил да споделя няколко съвета, как да разпознаем конспиративните теории:

  • Вярата в сбор от идеи, които видимо си противоречат- ваксини, 5G, намаляване на популацията, като тя същевременно се контролира.
  • Прекалено подозрение и използване на думата система. Най – използваният пример ще бъде Матрицата и повествованието на филма. Системата е зло, докато тези, които го прокламират не вземат властта, след това започват да им пречат врагове вътре или навън. Винаги има враг, който е злото.
  • Всички сили, които се противопоставят на теорията за зли сили ви представят вечната борба между доброто и злото, като винаги отсреща е злото.
  • Дори вече да не е актуална дадена теория, винаги има подозрението, че нещо не е наред или просто са ви отклонили вниманието от някаква задкулисна игра.
  • Вие сте представени като жертва, обикновено на злите сили, системата, статутквото, като справянето е идването на добрите(правилни) хора.
  • Представящият теорията е имунизиран към доказателства и разумни аргументи- с разумна аргументация, може да се влезне в разумен диалог, да се зададат въпроси, да им се поиска отчетност. Но чрез теориите за конспирациите, чрез оклеветяването, те са правите, защото защитават доброто и се борят срещу злото. Да ви напомня риториката на някого, на фундаментални фанатици?
  • Реинтерпретация- свързване на неща, които нямат нищо общо помежду си. Уменито да се покаже, че всичко и всеки е свързан, и зад всичко има причино – следствена връзка.

Източник: PZdnes

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!