BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Пазарджик Тодор Попов: Община Пазарджик ще реализира предложенията от „Кутията за идеи“

Нови велоалеи ще има по „Стефан Караджа“ и между „Писковец“ и “Острова”

Пазарджик

Кметът на Пазарджик Тодор Попов благодари на Съвета за младежка политика за инициативата им да поставят в центъра на Пазарджик и в сградата на Общината „Кутия за идеи“. В тези кутии гражданите имат възможност да споделят своите идеи за развитието на Пазарджик, за подобряване на градската среда и на общинските услуги, а първите предложения вече стигнаха до кмета и неговата администрация.
„Внимателно разгледахме всяко от постъпилите предложения и ги обобщихме в няколко важни теми. Едно от тях е за състоянието на най-дългата пейка в парк-остров „Свобода“. Тази пейка  е вече на 10 години, дървеният материал се влияе от атмосферните условия и всяка година правим необходимото, за да я поддържаме. Тази година също ще го направим, веднага след като приключи това предизвикателство, което в момента определя ежедневието ни.“, заяви Тодор Попов.
Другата важна тема, която вълнува гражданите на Пазарджик е състоянието на велоалеите и изграждането на нови такива. „Хората искат нови велоалеи. Ще споделя, че почистването на велоалеите до село Ивайло, вече е на финала. Остана ни само да изкърпим настилката, но сега се редуват два дни слънце, два дни дъжд и за да е качествен ремонта, веднага след като се позакрепи времето, ще го направим.“, обеща кметът на Пазарджик. „За да отговорим на очакванията на хората, ще продължим тази наша политика – където правим ремонти, ще се опитваме да оставяме пространство за велосипедисти. Тази година или най-късно през следващата, в разделителната линия по бул. „Стефан Караджа“, ще направим една нова велоалея и ще засадим дръвчета. Ние дължим на този квартал обновяване. Ще реализираме и една моя стара идея да направим вело и пешеходна алея в самото корито на река Марица от парк „Писковец“ до “Острова”. Най-вероятно от следващата година ще започне нейното изграждане и всички велосипедисти ще могат да се движат без да преминават през натовареното улично движение.“, съобщи Тодор Попов.  
Кметът на Пазарджик сподели още, че е впечатлен и се радва на факта, че хора се вълнуват от темите за чистотата и подават сигнали за замърсени терени. Тяхно предложение е да се обяви и Ден на чистотата. „Винаги съм споделял мнението си, че чистота е дело на всеки от нас и трябва да се полагат усилия в тази посока всеки ден. Затова ще предложим нова Програма за поощрение, в която ще включим няколко зелени инициативи и адмирирането на някои наши съграждани, които поддържат междублокови пространства в образцов вид, както се казваше навремето. Ще използваме метода на стимулирането, който, надявам се, да даде резултати, а ако той не помогне, ще преминем и към метода на санкциите за тези наши съграждани, около чиито домове, в това число и блокове, е най-мръсно. Затова нека всички бъдем отговорни по отношение на чистотата“.

От кутията за идеи е вече реализирана и инициативата за нова система за по-добра комуникация, която включва подаването на сигнали по Viber и през социалните мрежи. „Община Пазарджик не е спряла и всяка година въвежда дейности, които опростяват и правят по-ефективна комуникацията с гражданите. Сигналите, подадени по тези канали, се обработват веднага и до 48 часа се дават отговори и се решават проблемите. Например някъде да се смени улична лампа, да се отпуши шахта – това са въпроси, които не търпят отлагане и веднага се изпълняват“, каза още Тодор Попов.
Той сподели, че има и хубави идеи, които на този етап трудно могат да се реализират. Такава е идеята за машинно метене и чистене на  улиците и пешеходните зони. „На мен също ми се иска да минем на по-модерни методи на почистване, но всичко това е свързано с определени разходи, а те идват от нашите пари. Ако искаме такъв тип услуги, трябва да увеличим такса смет. С парите, които събираме, правим оптималното да почистваме и поддържаме нашия град. Нека уважаваме всеки един труд, включително и на жените с метлите, а техният е много важен. Нека всеки да положи усилия за подобряване на физическата среда, да я пази и не цапа“, призова Тодор Попов.
Той сподели, че е разговарял с фирмите по чистотата и има тяхното уверение, че ще направят необходимото почистването на пешеходната част в центъра на града да става до 9.00 часа сутринта.
Това са само част от предложенията на гражданите в „Кутията за идеи“, която ще продължи да събира идеите и предложенията на пазарджиклии за развитието на общината. Тодор Попов апелира гражданите да бъдат все така активни и споделят своите идеи, а Община Пазарджик поетапно ще ги реализира.
 

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!