BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Каква е целта на тестването на учениците?

Министрите на здравеопазването и образованието и представители на Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система проведоха среща по повод проучването сред родителите относно нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест.
По време на разговора бяха обсъдени най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите. За да отговорим на тях и възникналите притеснения предоставяме допълнителна информация:

1. Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?
– Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

2. За коя възраст се отнася тестването?
– Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

3. Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?
– За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) – съответният класен ръководител и директор на училище.
В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

4. В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?
– PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

5. Предвижда ли се тестване за антитела?
– На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!