BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

И великата Стоянка Мутафова се присъедини към небесната театрална трупа днес

И великата Стоянка Мутафова се присъедини към небесната театрална трупа днес
Днес се раделихме с друга легенда на българския театър и киино Стоянка Мутафова. Тя си отиде на 97-годишна възраст след продължително и тежко боледуване и пое към трупата на Небесния театър. Актрисата беше приета в реанимацията на Военномедицинска академия и поставена на апаратно дишане. Мутафова имаше сериозни здравословни проблеми през последните 5 месеца. В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха временно да я стабилизират.
Голямата ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). 

Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова, към която тя се обърна, в интервю преди по-малко от месец по Националната телевия, с думите „Вено, идвам при тебе!“. 

Държавната телевизия излъчи интервю с Мутафова, записано дни преди да постъпи в болница в края на октомври. Госпожа „Стихийно бедствие“ влезе в студиото на „Сан Стефано“ заради предаването „БНТ на 60“, посветено на юбилея на държавната медия.

„С Невена бяхме много близки приятелки. Не се деляхме двете. Каква беше тази наша дружба – тя можеше да ми бъде дъщеря. Една и съща кръвна група бяхме. Много умна и разумна беше. Когато бях на някакъв кръстопът, тя ме насочваше. Много рано си отиде горката… Вено, скоро идвам при тебе! Ама, къде отивам и аз не знам, не съм наясно.Не съм вярвала никога в Бог, питам се има ли, няма, ли. Но се кръстя, де. Като съм болна, се прекръстя и му кажа: „Господи, прибирай ме!“. Но кой е той, къде е, какво е… Баща ми беше религиозен, ходеше в черквата и се молеше на Господ. Пред него не смеех да кажа, че не вярвам в Бог и че не ми е ясно кой е той“, заяви Мутафова.

Великата Стоянка Мутафова играе в над 90 театрални постановки. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“. На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

На 2 февруари 2019 г. Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден в Зала 1 на НДК.

Екипът на pz.24info.bg изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стоянка Мутафова. Поклон пред паметта й!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!