BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иновации в действие в ПГХХТ в Пазарджик

Иновации в действие в ПГХХТ в Пазарджик
На 15 ноември 2019 година в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии – гр. Пазарджик се осъществи обмен по проект за добри практики по Национална програма „Иновации в действие“ на Министерството на образованието и науката. На срещата в Пазарджик на иновативните учители от Професионална гимназия по химични и хранителни технологии и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин, директорът Тодор Джамбов представи целта и реализирането на иновацият -. Първата сугестопедична професионална гимназия.
Учителите Иван Николов и Надя Маврева представиха интегриран урок по история и цивилизации и химия и опазване на околната среда чрез метода сугестопедия. Основни акценти в урочната единица по история бяха знанията и уменията на учениците да работят с исторически извори, понятия и работа с исторически карти и картини, а по химия показаха уменията си, като направиха следните химични опити: „Златен дъжд“, екзотермични и ендодермични реакции, „изригване на вулкан“, хетерогенна катализа“, както и демонстрация на прочутия „гръцки огън“. Особено впечатление направи решаването на закодирано послание, в чието разгадаване се включиха не само учениците, но и самите гости и доведе екипите до скритото съкровище. В края на часа участниците получиха подарък –книгата „История славянобългарска“, в която написаха своите посвещения.

     

Сугестопедичен интегриран урок проведоха и учителите по английски език, Анна Василева и по биология и опазване на околната среда, г-жа Грозденка Станкова. Те демонстрираха учене чрез преживяване. Темата на урока бе „Взаимодействие на гените“. Гостите видяха три от общо четирите основни елемента на метода „Сугестопедия”. Въведението бе на английски език, концетният сеанс бе представен от госпожа Станкова, а третият етап- разработка, бе синхронизирано между двата учебни предмета. Учениците се състезаваха в групи, като засегнатите теми са актуални и днес – наследственост, гени и кръвни групи. Представяне на темата беше емоционално и запомнящо се.

В наблюдението и реализирането на иновацията взеха участие ученици и учители, както и представители на РУО- гр. Пазарджик, Старши експерт по чуждоезиково обучение и майчин език, госпожа Веселка Боева и Старши експерт по обществени науки и гражданско образование и религия, г-жа Ваня Апостолова.

При гостуването си във Видин на 18.10.2019, педагогическите специалисти от ПГХХТ в Пазарджик разгледаха природните и културните забележителности на града. По време на посещението те наблюдаваха интегрирани уроци по философия и бизнес комуникация и по английски език, химия и опазване на околната среда и физическо възпитание и спорт. Ползотворните срещи, зареждащите дейности и положителните емоции от работата по проект “Иновации в действие” преминаха при голям интерес от участниците. Остават новите прекрасни идеи, които всеки от преподавателите намери и ще реализира в бъдещата си работа. Поставено е и началото на бъдещо сътрудничество между Професионална гимназия по химични и хранителни технологии и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!