BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Извършени са 13 основни дейности по проекта за изграждане на компостиращи и сепариращи инсталации

Община Пазарджик, като водеща община кандидатства с проект „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци за общини Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пазарджик, Пещера и Септември“.

На 15.02.2018 г. беше сключен Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез директно предоставяне „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“ на конкретен бенефициент Община Пазарджик – водеща община и общини партньори – Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера и Септември.

Проектът е на стойност 19 693 675,14 лв., от които:

  • 11 839 808,44 лв. от Европейския фонд за регионално развитие
  • 2 089 377,96 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България
  • 1 552 848,07 лв. собствен принос от Бенефициента
  • 4 211 640,67 лв. недопустими разходи.

Бяха извършени 13 основни дейности, като част от които са:

„Изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци от общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Септември, Белово и Лесичово“, „Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, генерирани на територията на общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово и Лесичово“, „Проектиране, авторски надзор, строителство, доставка и монтаж за изграждане на инсталация за компостиране и вътрешноплощадкова техническа инфраструктура на територията на община Септември“ и „Проектиране, авторски надзор, строителство, доставка и монтаж за изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци с капацитет 2000 т/г. от община Белово“.

Инсталациите за предварително третиране и компостиране, находящи се в землището на с. Алеко Константиново, в непосредствена близост до Регионалното депо за смесени битови отпадъци е с капацитет за предварителното третиране – 42 000 т/г и за компостирането – 8 т/г. Инсталацията за община Септември е изградена в землището на с. Варвара – с капацитет 2500 т/г и инсталацията за компостиране на община Белово в местност „Вучата могила“, землището на с. Дъбравите е с капацитет 2000 т/г.

Инсталациите за предварително третиране и компостиране са въведени в експлоатация на 27.11.2020 г. и функционират от 4.01.2021 г. с избран оператор за срок от 5 години чрез провеждане на обществена поръчка, който ще обслужва и двете инсталации.

Инсталацията за предварително третиране е разделена на два модула – модул „Сепариране“ и модул „Стабилизиране“. В модул „Сепариране“ се извършва отделянето на подситова фракция, която представлява органични материали (биоразградими) с помощта на вибрационно сито, които отиват в модул „Стабилизиране“. Отделят се рециклируемите материали като хартия, картон, пластмаса, стъкло, метали и др. Вече третираният отпадък, с намалено количество се депонира в Регионалното депо.

В модул „Стабилизиране“ отива подситовата фракция, която се поставя в полиетиленови ръкави и след преработка се получава компост.

Инсталацията за компостиране разполага с 8 бр. камиони – 6 бр. за зелени отпадъци от градини и паркове, които ще обслужват всичките общини, освен Белово и Септември, тъй като разполагат със собствени инсталации за компостиране и 2 бр. за биоразградими отпадъци от тържища, пазари, детски градини и ресторанти на територията на общините Пазарджик и Пещера. Доставени са 80 бр. кафяви контейнери, които са разположени в Община Пазарджик и Община Пещера – за биоразградими отпадъци. Призоваваме гражданите да изхвърлят в тях само биоразградими отпадъци от растителен произход. От зелените и биоразградимите отпадъци се произвежда компост, който ще се използва за облагородяване на градини и паркове. Същото се отнася за инсталациите за компостиране на общините Белово и Септември.

Така общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Лесичово, Септември и Белово отговорят на изискванията на ЗУО, чл. 31, ал. 1, т. 1 и т.2 за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъчни материали, включващи хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата и подобни отпадъци от други източници на не по-малко от 50 на сто от общото тегло на тези отпадъци и за ограничаване на количеството на депонираните биоразградими битови отпадъци до 35 на сто от общото количество на същите отпадъци, образувани в Република България през 1995 г. Тези изисквания на законодателството се постигат с инсталациите за предварително третиране чрез отделяне на рециклируеми материали и отделяне на отпадъци с висока енергийна стойност за последващо оползотоворяване, чрез оползотоворяването на нестандартен компост от стабилизирането на подситовата фракция и както и чрез инсталациите за компостиране на биоотпадъци, чрез които се постига рециклиране на зелени и биоотпадъци. По този начин се допринася за изпълнение на Специфична цел 1 на приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. – „Намаляване на количеството депонирани битови отпадъци“.

В допълнение на казаното може да добавим и социалният ефект от реализацията на проекта, с който са създадени до настоящия момент 47 работни места.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!