BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За пета поредна година Гимназията по икономика в Пазарджик на челни позиции в Европейското състезание по статистика

ПГИМ Пазарджик класира на първи етап девет сред първите дванайсет отбора в Европейското състезание по статистика. Във втората възрастова категория отборите на гимназията са на първо и второ място в страната. В първия етап на състезанието се включиха общо 241 отбора от България.

23 отбора в две възрастови категории участват в петото издание на Европейското състезание по статистика от ПГИМ Пазарджик. „Едва ли има средно професионално училище в страната, което да подготвя толкова много отбори и толкова всеотдайно да се работи“, коментира директорът на гимназията Таня Благова. Ръководители и ментори на отборите са преподавателите Албена Гълъбинова, Минка Трендафилова, Милена Гълъбинова и Донка Куртакова. Участието до сега в петгодишната история на това състезание и класирането в първи кръг от последното издание показва, че ПГИМ изпреварва елитни училища като Националната-финансово стопанска гимназия, Търговската гимназия в София, Професионалните гимназии по икономика в Плевен, Пловдив, Свищов, Силистра, Гоце Делчев, Казанлък, Левски, Стара Загора, Перник, както и много математически гимназии в страната.
Състезанието е в три етапа – два национални и един европейски. „За първи кръг отборите трябваше да решават три теста с по десет въпроса или задачи от областта на математика, класическа вероятност и комбинаторика, както и от статистика.

Единият от тестовете бе свързан с въпроси за България и Европейския съюз, но отговорите трябваше да се търсят от сайтовете на Евростат и НСИ като въпросите бяха тясно специализирани“, обясняват менторите.

Третият тест обхваща различни сфери на икономиката, културата, енергетиката и демографията на страните от ЕС. Предизвикателството е огромно и от педагогическа гледна точка, защото се работи дистанционно с учениците в платформите Teams и Shkolo. Учениците са мотивирани да надхвърлят собствените си познания от изучавания учебен материал, по специалните училищни предмети, и да намират допълнителна информация, което ги кара да надграждат знанията си. В първата група участват отбори от ученици от 10,11 и 12 клас от всички изучавани специалности. Във втората категория са включени ученици от 8 и 9 клас. Вторият етап вече започна на 27 януари и ще продължи до 25 февруари. В него учениците трябва само в 8 слайда на своята презентация да представят отбора си и да направят финансово-статистически анализ по избрана от тях тема, по данни които НСИ им предоставя в екселски файл. Трудността е голяма, защото се иска и да има графическо представяне на данните – това са диаграми, инфо-графики, таблици, картограми. За да се направят те се ползват програми и платформи, които не се изучават в училище или са платени и децата трябва да се съобразят с ограниченията на свободните версии на тези продукти. Последният слайд е особено важен, защото е посветен на изводите по избраната тема и представлява финал на разработката на всеки отбор. След крайния срок в края на февруари има почти месец през който водещи специалисти по статистика от български университети и НСИ оценяват всяка работа и обявяват националното класиране.

През тази година се очаква това да стане на 19 март. Първите 4 отбора отиват на ниво Евростат и там изготвят видеоклип по зададена тема. „Участието в това единствено по рода си и мащаба състезание е важно за децата, защото те усещат, че трудът им се възнаграждава и същевременно с това се калява характерът им“, коментира в заключение директорът на гимназията по икономика Таня Благова.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!