BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заболеваемостта в областта расте, но и броят на ваксинираните

Към днешна дата общият брой на поставените дози ваксини е 3683, което поставя област Пазарджик на шесто място в страната. Засилен интерес за ваксиниране имаше през почивните дни в така наречените „Зелени коридори“, в разкритите за целта пунктове в РЗИ Пазарджик, МБАЛ „Хигия“ и в градовете Панагюрище и Велинград, това съобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров след днешното заседание на Областния кризисет щаб за борба с COVID-19.
В 14 специализирани имунизационни кабинети на територията на цялата област ще се извършва ваксинирането, съобщи директорът на РЗИ д-р Фани Петрова. Информация за работата на кабинетите, включително и за графика им в съботно-неделните дни ще бъде разпространявана чрез медиите и на сайта на РЗИ, допълни д-р Петрова. В момента наличната ваксина е на „Астра – Зенека”, но се очаква също на „Пфайзер” и на „Модерна”. В специализираните кабинети в петък са ваксинирани 561 души, в събота – 205, а в неделя – 481.
„Никой няма да бъде върнат,но е желателно предварително хората да позвънят, за да се направят списъци с цел недопускане струпването на хора в едно и също време и да можем да предприемем разпределението им по лечебните заведения”, посочи д-р Петрова.
Общопрактикуващите лекари също са получили от ваксината и могат да започнат ваксинирането.
Заболеваемостта в региона в момента е 202,2 на 100 000 души, което отново ни оставя в червената зона. До момента заразените са 6656, а 5395 са оздравели, починалите са 461.
През последното денонощие са заразени 2 души, оздравелите са 41. От броя на заболелите от началото на епидемията 236 са медицински лица,от тях оздравели са 231.
На домашно лечение са 643 души, хоспитализирани са 170, а на интензивно лечение са 5. Под карантина в момента са 1033 души, през последната седмица направените PCR-тестове са 581.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!