BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Жандармерията празнува професионален празник

Честит професионален празник на всички смели, достойни и всеотдайни момичета и момчета от българската жандармерия! И сега те са на поста си и изпълняват задачите си въпреки умората, високите температури и наличието на провокации! Честит празник колеги! – това послание отправи говорителят на ОДМВР – Мирослав Стоянов днес.

Професионалният празник на служителите от национална служба Жандармерия – 26 юли, е определен с решение на Министерския съвет от 6 юни 2002 година.

26 юли е денят, в който службата е създадена. На този ден през 1881 година с указ на княз Александър Батенберг е приет Привременен устав за устройството на жандармерията.
До септември 1944 година службата е разформирана и възстановявана три пъти.

От 1948-а до 1961 година съществува като Вътрешни войски – формирана по по съветски модел. През 1985 година е създадена Национална служба Вътрешни войски, като обновена структура за осигуряване на вътрешния ред.

Със Закона за МВР от 1997 година Национална служба Вътрешни войски е преобразувана в Национална служба Жандармерия, като специализирана охранителна и оперативно-издирвателна служба на МВР за охрана на стратегически и особено важни обекти, борба с терористични и диверсионни групи, охрана на обществения ред и борба с престъпността.

От 1 октомври 2004 г. службата е напълно професионализирана.
Със Закона за Министерството на вътрешните работи, приет от 40-ото Народно събрание на 9 февруари 2006 година, Националната служба Жандармерия се преобразува в Главна дирекция Жандармерия към Национална служба Полиция.

Източник: PZdnes

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!