BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екология: Компостната яма ще реши много ваши проблеми с органичните отпадъци

Живеете на село или отивате на вилата, ежедневно остават органични отпадъци, а сърце не ви дава да ги трупате в общия контейнер за смет, който се вдига веднъж на две седмици.

Има решение и то е много просто. Нарича се компостна яма. Вариантите , които ви предлагаме са три, можете да изберете най-подходящия от тях, за да си създадете хранителна почва.

След събирането на реколтата купчините с остатъци от култури са честа гледка. Но какво да правим с тях?

Може да добавите този материал към вече създадена купчина компост, но една алтернатива е просто да го оставите там на земята. Така нареченото „компостиране на място“ е фантастичен начин да създадете почва за своите посеви за следващата година.

Компостирането на място е чудесен начин да се справите с много преработени култури или излишъци от кухненски отпадъци, например когато преработвате плодове и зеленчуци за съхранение през зимата.

Компостирането директно на или в земята може да освободи от органичен материал препълнените компостни кофи като директно подобрява земята за реколтата през следващата година.

Компостиране на повърхността на почвата

По-фините материали като годишните плевели, горната част на морковите и зеленчукови обелки гният сравнително бързо. Можете просто да оставите този материал на повърхността на почвата преди да го покриете с  тънък пласт изгнил градински компост или тор.

Това е един прост, но ефективен начин да допълните традиционното за края на сезона торене с органична тор. До пролетта материалът ще е изгнил върху земята като ще се е превърнал в хубав обогатен слой почва, готова за засяване и засаждане.

Компостиране в окопи

Компостните съставки може също така да бъдат зарити в окопи, за да се подобри съдържанието на хранителни вещества и влагозадържащата способност на почвата.

Просто изкопайте окоп с дълбочина около 30см. Окопите за компост обикновено са създадени за зеленчуци като увивния боб, които се отглеждат наредове – богатата, влагозадържаща почва оставена встрани ще осигуридобри добиви по време на периода на събиране на реколтата.

Просто запълнете окопа със съставките на компоста. Подходящи съставки са годишните плевели, които не са разцъфнали, тревни остатъци, накълцаните остатъци на преработените култури, кухненския боклук като средата на ябълките или обелки на зеленчуци. Напълнете поне до 10см, после покрийте с пласт листа или тревни изрезки. Попълнете остатъка от окопа с изкопаната почва.

Ако планирате да засадите ред от култури директно върху върха на окопа и имате нужда да го локализирате през пролетта, просто маркирайте позицията на всеки край, така че да може лесно да го намерите след няколко месеца.



Компостиране в ями

Компостните ями са на същия принцип като окопите. Изкопайте дупка, напълнете я с органичния отпадък  и я покрийте с горната част на изрезките от треви или листа. Може да разположите много компостни ями в близост една до друга, като създадете джобове от богат на хранителни вещества материал, който ще нахрани микробите и червеите в заобикалящата почва.

Компостните ями създават богати на хранителни вещества и влагозадържащи резервоари, които са прекрасни за жадни и гладни растения като  тиквички, тикви и домати. Отглеждайте  директно на върха на ями, които са създадени през есента, или свежо изкопани и запълнени през пролетта ями, като след това поставете едно или повече растения директно до или обграждайки всяка яма. Докато материалът се свива, ще нахрани почвата и ще насърчи здравословен устойчив растеж и добиви.

Компостиране в пластмасова кофа

Друг много ефективен и удобен начин за компостиране на място е в пластмасова кофа или контейнер. Вземате една сравнително голяма кофа и пробивате дупки (достатъчно големи през тях да могат да минават червеи) на дъното и отстрани до около 10см над дъното. След това изкопавате в градината си дупка, достатъчно голяма да може да влезе цялата кофа до горе.

Много важно е кофата да има капак, който ще стои на мястото си през цялото време. Когато кофата ви в кухнята се напълни с органичен отпадък, просто го изсипвате в заровената кофа в градината ви и забравяте за него. След необходото време отпадъците ще си станат на компост, който червеите ще разнесат из почвата. Може да си сложите няколко такива кофи из градината.

А за да не се вижда капак на кофата, го покрийте с тревни чимове. В такъв случай, не забравяйте да отбележите къде се намира кофата, за да не влезе в нея някой друг освен червеите. 

Източник: Growveg.com, превод: Елена Милева

Източник: pzdnes.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!