BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавна помощ: Европейската комисия одобри българска схема в размер на 29 милиона евро в подкрепа на земеделски стопани

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 56.6 милиона лева (приблизително 29 милиона евро) за подпомагане на земеделските стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, и производители на картофи, засегнати от избухването на пандемията от коронавирус. Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Публичната подкрепа ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на бенефициерите от Държавен фонд „Земеделие“. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на бенефициерите и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус.

Комисията установи, че схемата отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, i) помощта няма да надвишава 100 000 евро на бенефициер, както е предвидено във Временната рамка за предприятия с дейност в първичния селскостопански сектор; и ii) схемата ще продължи до 31 декември 2020 г.

Поради това Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и с условията, посочени във временната рамка.

Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Повече информация за Временната рамка и други действия, предприети от Комисията за справяне с икономическите последици от пандемията, породена от коронавируса, можете да намерите тук.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под номер SA.58328 в Регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

 

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!