BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Добре дошло, лято

Точно в 00.43 ч. тази нощ настъпи астрономическото лято и e лятното слънцестоене.

Неделният ден е и най-дългият в годината. Астрономическото лято започва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо, и около 22 декември в Южното полукълбо. Цикълът завършва с есенното равноденствие – около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.
В първия ден на астрономическото лято – неделя, ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение, предаде репортер на БГНЕС.
Зрелищният “огнен пръстен” ще се вижда от части от Централна Африка и Азия между 3,45 ч. и 9,34 ч. по Гринуич (6,45 ч. до 12,34 ч. българско време) в неделя.
Максимумът му ще е в 6,40 ч. по Гринуич (9,40 ч. българско време). Ще започне над Централна Африка и ще приключи над Китай и Тихия океан. Частично затъмнението ще се наблюдава над Югоизточна Европа, Северна Австралия и части от Тихия и Индийския океан. Ще бъде излъчвано на живо от проекта “Виртуален телескоп” (Virtual Telescope Project)./БГНЕС

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!