BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е Йордановден, 3018 именици празнуват днес в общината

Днес е Йордановден, 3018 именици празнуват днес в общината
Йорданов ден е! Един от най-светите християнски празници, който се чества на 6 януари. Денят е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и затова е наричан още Богоявление. От векове народът ни вярва, че това е време на прочистване и просвещение и на този ден се слага се край на „мръсните дни”. В различни краища на страната ни празникътима различни имена – Зимен Кръстовден, Водици или Водокръщи, но навсякъде на този ден се извършва ритуалното хвърляне на кръста, където има водоем. 3 018 са имениците, които ще почерпят днес в община Пазарджик. Само в село Тополи дол днес няма именик, а само един Йордан ще вдигне наздравица за здраве в село Крали Марко. Две Йорданки и една Богданка са именичките днес в село Сбор, а един Йордан и Богомил в село Цар Асен. Най-ного имениците са в Пазарджик и в с. Огняново. Първенсрвото се държи от кръстените Йордан – 1263-ма, следвани от женското Йорданка – 1115. Най-малко са именуваните Божанка – само 29 и Богдана – 36.
Каква е традицията на Йордановден?

По традиция нечетен брой мъже се хвърлят във водата, а който го хване пръв, ще бъде здрав през цялата година. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете, от която всеки си носи във вкъщи. Тя пази от болести цялото семейство и пречиства дома и душата. Тази вода се смятала за чудотворна, затова всички болни се потапяли с дрехите в нея, за да се излекуват и отърват от мъките, а момите миели лицата си, за да бъдат вечно млади и красиви.

Според традицията, на трапезата на Йордановден се слага пита и постни ястия – сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

На 6 януари е и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.. След демократичните промени у нас, ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г..

Какви са значението и произходът на името Йордан?

На този голям празник имен ден празнуват всички, които носят това свещено име. Значението му е „спускам се или тека” (от ивритското ha-yarden). Името идва от река Йордан в Палестина, където били кръстени Иисус Христос и първите християни.

Смята се, че хората, които носят това име са с изключително властен и строг характер, много борбени и упорити. Ако нещо не се получава, започват отново и отново, докато не го постигнат. Притежават добра памет и умът им е аналитичен,

Йордан е едно от най-популярните и предпочитани имена още от миналото. На този ден празнуват около 150 хиляди българи – третата по големина група именници. Името Йордан носят около 55 хиляди мъже и е седмо по популярност сред българските мъжки имена. Името Йорданка носят над 44 хиляди жени и е четвърто по популярност сред женските имена.

Какви са поверията за Йордановден в народната ни традиция?

Ако кръстът, който се хвърля във водата замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Народното поверие гласи, че през нощта срещу този свят празник Богоявление, небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. След празничната вечеря се чупят орехи и по тях се гадае за бъдещето – здравата ядка означава здраве, развалената – болест. Ако времето на Йордановден е студено и сухо – годината ще бъде много хубава и спорна. Свещта от трапезата се запазва и когато гърми през годината се пали, за да не пада гръм.

Какви могат да са пожеланията за Йордановден, ако искате да зарадвате свои близки, приятели или половинката?

„Честит Йордановден! Пожелавам ти да намериш своя кръст в живота, който да ти дава здраве, вяра и смирение!”

„Честит имен ден! Името ти свято днес да бъде то полято с руйно вино, песни, танци, веселба и така до сутринта.”

„Честит имен ден! Носи си името все така чисто, за да грее от род на род, от век на век. Човек за името живее и само с име е човек.”

„Честит имен ден, Данчо! Днес дай воля на душата си, пък утре Свети Иван може и да те стресне с идея за ново начало. Успешна година!”

Днес освен Йордан и Йорданка, имен ден празнуват още Дана, Божан, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Честито! Да ви е живо и здраво името!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!