BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес в музея откриват изложба за Втората световна война, утре входът е безплатен

Днес в музея откриват изложба за Втората световна война, утре входът е безплатенПо случай 6 септември – денят, в който отбелязваме годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Етнографската експозиция и централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще са отворени за посещение без входни такси, съобщи директорът Борис Хаджийски. Вече е традиция на големи национални празници музеят да е достъпен за всички жители и гости на града. Все повече хора се възползват от възможността да се запознаят лично или да покажат на децата си реликвите, които се пазят в музея на Пазарджик.

Днес,  от 17,00 ч. , в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде открита изложбата „Пазарджик и Пазарджишкия край в заключителния етап на Втората световна война (8.IX.1944 – 9.V.1945)”.

След държавно-политическата промяна, извършена в България на 9 септември 1944 г., новосформираната Българска народна армия започва незабавни военни действия на страната на Антихитлеристката коалиция. Тя е оперативно подчинена на Трети Украински фронт с главнокомандващ маршал Ф. Толбухин.

През първия период (септември – ноември 1944) армията воюва за освобождаването на Южна Сърбия, Вардарска Македония и Косово. В състава на Втора пехотна Тракийска дивизия от Първа армия, по направлението Крива Паланка – Куманово – Скопие, е включен 27 пехотен Чепински полк с командир полк. Борис Славов. В изложбата са показани личните му вещи, знамето на полка, снимки, вещи и документи, оръжие на фронтоваци.

През втория период (декември 1944 – май 1945) Първа българска армия, под командването на ген. Владимир Стойчев, изминава пътя до Алпите и воюва за свободата на Северна Сърбия, Словения, Хърватска, Унгария и Австрия. Воините от нашия край са в състава на 16-та пехотна Беломорска дивизия с командир полк. Цоньо Ганев. На 12 март 1945 г. дивизията е включена в боевете на Дравския участък. Участва и в Мурската, и в Чаковецката операции, а от 11 до 15 май 1945 г. настъпва на австрийска територия и достига Радкерсбург.

Експонатите в изложбата са притежание на Регионален исторически музей – Пазарджик. Оръжие на участници във войната, ордени и медали от съветската и българската наградна система, писма от фронта и др.
Изложбата ще бъде експонирана до 4 oктомври 2019 г. и може да бъде посетена в работни дни: от 9 до 17 ч., събота: от 10 до 17 ч., неделя: от 10 до 14 ч.

Източник: pzdnes.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!