BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Десислава Танева и Стефан Мирев зарязаха лозя край Пазарджик

През изминалата година лозаро-винарският сектор е бил подпомогнат с над 60 млн. лв., съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислав Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в село Огняново по случай празника Трифон Зарезан. По думите й, страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки, за подкрепа на лозаро-винарския сектор в тази трудна и особена 2020 г.

На събитието в лозовите масиви на местна винарска изба присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев и председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

Земеделският министър подчерта, че увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) ще се запази и през 2021 година.

„Всичко, което можехме да направим – го правехме, включително увеличихме интензитетите в подкрепа на субсидиите по различни приеми по НППЛВС, когато получихме възможност за това от ЕК. Това ставаше при непрекъсната комуникация с бранша“, категорична бе министър Танева.

Тя обяви, че от утре, 15 февруари 2021 г., за първи път в България, ще стартира прием по мярката „Информиране в държавите членки“ от НППЛВС. Десислава Танева припомни, че винопроизводителите все още могат да подават своите проектни предложения и по мярката „Инвестиции в предприятия“.

Министър Танева честити празника Трифон Зарезан и пожела на всички производители една добра година с богата реколта.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!