BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Броят ни болничните около празниците, отново се замислят за плащането на първия ден

Броят ни болничните около празниците, отново се замислят за плащането на първия ден
Колко са болничните листове издадени за работните дни около коледните и новогодишни празници ще броят от Националния осигурителен институт. Справката ще бъде предадена на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, заяви самата тя пред Нова телевизия. Първенци по ползване на болнични до 3 дни са военните, държавните чиновци и учителите, сочи справка на осигурителната агенция за 2018-та година. Проверката ще помогне да се вземе обективно решение за плащането на болничните от първите три дни, отбеляза социалният министър, припомняйки исканията на работодателите да се спре практиката празничните дни да се сливат с болничен лист.
След трите почивни дни на Коледа имаше един работен ден на 27 декември, а след това бе уикенд и имаше още два работни дни – на 30 и 31 декември. Според министъра само така може да се вземе решение, което да изясни работодателите ли не дават достатъчно почивка или има работници, които си почиват покрай фалшиви болнични. 

Деница Сачева отбеляза, че се подготвят и промени в Кодекса на труда, които засягат почасовото заплащане и насърчават гъвкавата заетост. На 23 декември миналата година Сачева изнесе данни на НОИ, които показваха, че най-много болнични до три дни ползват военните и държавните чиновници.

Близо 35% от военнослужещите са взимали до три дни болнични през 2018 г. Това се случва основно около уикендите и празниците. Броят на държавните служители, които са взели до три дни болничните пък е още по-голям – 36,29%. При дългите „отпуски“ по здравословни причини, чиновниците вече са на последно място с едва 3,24%.

На трето място се нареждат учителите. При тях 28% от всички болнични са с продължителност до 3 дни. Преподавателите обаче са на първо място по брой взети болнични от 4 до 7 дни – 37%.

Веднага след тях са държавните служители. Между 4 и 7 дни си взимат 36 на сто от тях. Военните са на четвърто място, като са изместени от работниците, които се трудят на сумирано време. Самоосигуряващите се ползват най-много болнични с продължителност 8-14 дни. 

Около 10% от всички болнични, издадени през миналата година, са били за учители, държавни служители или военни.

Данните на НОИ показват още, че болните се увеличиват с всяка изминала година. 7589 души са се разболявали средно на ден през миналата година, като това е с около 300 повече спрямо предходната. През миналата година НОИ е платил близо 21 млн. дни за болнични, което с 2% повече от предходната. Разходите са стигнали 566 млн. лв. през 2018 г. А те са се увеличили с 9,4% спрямо предходната година.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!