BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Апелативен съд: Ахмед Муса и сподвижниците му влизат в затвора

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдата, постановена от Окръжен съд – Пазарджик, с която 14 подсъдими бяха признати за виновни по т. н. „имамско дело“.

Делото е образувано по жалби на 12 от подсъдимите с искане за отмяна на наказанията и признаването им за невинни по повдигнатите обвинения. Присъдата беше протестирана от Окръжна прокуратура – Пазарджик, с искане за увеличаване размера на наложените наказания на подсъдимите. В съдебното заседание протестът не беше поддържан от представителя на Апелативна прокуратура – Пловдив.

В решението си /от 621 страници/ Пловдивският апелативен съд приема, че обжалваната присъда е правилна, обоснована и законосъобразна. При разглеждане на делото не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимите. Събраните по делото доказателства са обсъдени от първоинстанционния съд внимателно и задълбочено, въз основа на което са направени и съответните правни изводи. Наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

      През месец декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна А. М. А. за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25.11.2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране, издаване и разпространяване на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма. 

А. М. А. е признат за виновен и в това, че при условията на продължено престъпление, в периода 11.2013 г. – 25.11.2014 г. в Пазарджик, в джамията „Абу Бекир“ и посредством профил в Интернет сайт е пропагандирал война. На А. М. А. е наложено едно общо най-тежко  наказание от 7 години и 6 месеца, което е увеличено с една година.

         Така наказанието, което А. М. А. ще следва да изтърпи, е 8 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 9 500 лева. Останалите подсъдими са осъдени, както следва:

А. С., С. Д., Й. М., О. Б. по на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от по 7 000 лв. за всеки от тях.

С. А., С. М., Е. С., Р. И., Р. К. и Н. Щ. на по 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и глоба от по 6 000 лв. за всеки от тях.

А. И. и В. С. на по 2 години лишаване от свобода.

А. А. е осъдена на 2 години и 6 месеца условно с 4 години и 6 месеца изпитателен срок.

Решението на Пловдивския апелативен съд не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 от НПК обвиняемият се счита за невинен до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!