BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

УТРЕ: Откриват ловния сезон, полицията с препоръки за безопасност

Предприети са мерки за засилени проверки свързани с безопасността по време на откриването на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч, и груповия лов на дива свиня на 5 октомври /събота/. Това разясниха днес началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Иван Дончев и инспектор Борис Ягодин – отговарящ за „Контрола над общоопасните средства” в отдела.  В тази връзка служителите отговарящи по това направление в ОДМВР-Пазарджик и районните управления по места, съвместно с представители на Регионалната дирекция по горите и ловно-рибарските дружества ще вземат участие в инструктажи на ръководителите на дружинките по места. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие. Проверките имат за цел да засилят вниманието на участниците в лова към опасностите, които крие пренебрегването на мерките за безопасност.

От извършения анализ в Главна дирекция „Национална полиция” са изведени на най-честите причини за допуснати предишни инциденти:

–          стрелба по шум или неясно видима цел;

–          използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

–          неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;

–          самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

–          употреба на алкохол и упойващи вещества

Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;

Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;

Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Дадени са указания на  организаторите на лова по време на инструктажите да насочват вниманието на ловците за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение, в контекста за мерките за превенция на разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

Малко по-рано представители на ОДМВР-Пазарджик взеха участие в редовното заседание на Съвета по лова, което се проведе в сградата на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик.

Източник: PZdnes

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!