BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тодор Попов: До 10 юни в Пазарджик започва санирането на малките сгради

Най-късно до 10 юни ще започнат строително-монтажните работи за подобряване на енергийната ефективност на 33 сгради в Пазарджик. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов на среща с председателите на Сдруженията на собствениците.

До момента са подписани договорите за безвъзмездна финансова помощ между Община Пазарджик и Оперативна програма „Региони в растеж“, съответно за I-ви етап на 28.02.2020г. и за II-ри етап на 12.03.2020 г., с което се гарантира финансирането на дейностите. Проведени са процедурите за инженеринг /проектиране и строителство/ за избор на строители, при спазване на изискването „икономически най-изгодна оферта“, т.е. оценката се формира от срока за изпълнение и цента.

Избрани са изпълнители за 29 сгради, с които са сключени договори. За останалите 4 сгради е обявена трета поред процедура, поради липса на подадени оферти в предходните две. Кметът Тодор Попов уточни, че въпросните 4 сгради са малки и поради това не представляват интерес за строителите, но той лично ще се обърне с молба към местни строителни фирми да поемат работата по тези сгради, за да може да приключи санирането на всички 33 сгради.
Вече има избрани изпълнители и за дейността „Строителен надзор“ по критерий „най-ниска цена“. Избраните изпълнители са поканени за сключване на договори.
Кметът на Пазарджик разясни пред председателите на етажната собственост и това, което все още предстои в подготовката и реализацията на строително-монтажните работи. Заради въведеното извънредно положение възлагането на дейностите по изпълнение на сключените договори ще се случи след отмяна на същото т.е. от утре. Изготвянето на работните проекти ще е съобразно оферираните от конкретния изпълнител срокове, но като цяло следва да приключи до края на май. След предаване на проект за конкретна сграда в Община Пазарджик, същият ще бъде проверен относно съответствието с предписаните енергоспестяващи мерки в изготвените през миналата година Обследвания за енергийна ефективност. Копие от проекта ще бъде предоставено на председателя на сдружението на собствениците на сградата.
„Важно е да се знае, че се финансират само предписаните като задължителни дейности и мерки в Техническия паспорт и Обследването за енергийна ефективност. Неспазването на тези изисквания ще доведе до отказ от възстановяване на средствата от страна на оперативната програма“, заяви Тодор Попов и обясни, че ремонтът включва само дейности по енергийна ефективност, а ако живеещите в даден блок желаят други допълнителни дейности, като например боядисване на коридор, това трябва да го договорят с изпълнителите.
Сред предстоящите дейности до започването на ремонтите е и изготвянето на оценка за съответствие от строителния надзор, която е нужна за издаване на Разрешение за строеж. След като то влезе в сила, а максималният срок е 14 дни, ще бъде стартирано строителството. Кметът уточни, че строителните дейности ще продължат два месеца и до края на август трябва да завърши обновяването на 33-те сгради.
„Пазарджик реализира редица проекти с европейски средства и обновяването на тези жилищни сгради ще е поредния ни проект с европейско финансиране. С европейски средства успяхме да реализираме много инициативи. Няма училище, което да не е ремонтирано с европейски пари, в това число са и редица социални центрове за деца, за възрастни хора, а същото депото за твърди битови отпадъци, сепариращата и компостираща инсталации“, заяви Тодор Попов и допълни: „Европейски средства се отпускат на тези, които са отговорни и са коректни“.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!