BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С духов оркестър откриха паметника на 72 загинали карабунарски воини

С духов оркестър откриха паметника на 72 загинали карабунарски воини
Военният паметник в центъра на Карабунар бе реставриран с подкрепата на Министерство на отбраната, Областна комисия военни паметници и община Септември. На шестте военни плочи са увековечени имената на 72 достойни българи, дали живота си за благото на България.
Церемонията по официалното откриване на обновения монумент се проведе с участието на представително формирование от Силите за Специални операции и Представителния духов оркестър на ВВС.
В една от най-тежките войни – Първата световна война 56 войници от село Карабунар са загинали на бойното поле. Те са били част от 44 пехотен полк и 27 пехотен чепински полк. Много са оцелелите, върнали се при семействата си, за да разкажат за ужаса на войната, от тях 20 наградени с ордени „За храброст“ и медали „За заслуга“. В Балканската и Междусъюзническата война са загинали 10 карабунарски войника, във Втората световна война – 6 карабунарски войника. Информацията за имената на загиналите е снета от документи налични във Военния архив – Велико Търново и Архив на починалите жители на село Карабунар – Кметство Карабунар.

На събитието присъстваха кметът на село Карабунар Иван Каменарски, кметът на община Септември Марин Рачев, арх. Николай Колев – директор Дирекция в Областна администрация Пазарджик, директорът на РИМ Пазарджик Борис Хаджийски, наследници на загиналите и оцелелите войници от четирите войни. В знак на признателност пред паметните плочи бяха поднесени венци и цветя.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!