BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СФСМВР с позиция за вчерашния протест

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) проследи с огромно безпокойство ескалиращите конфликти и многобройни сблъсъци между протестиращи и охраняващите протеста служители на МВР на 2 септември 2020 г.

УС на СФСМВР е убеден, че намерението на повечето от хората, намиращи се на жълтите павета, беше да участват в мирен протест, в който  да изразят ясно своите позиция и искания, и смята, че не са имали за цел да се стигне до агресивни сблъсъци с полицията. Въпреки това такива имаше и СФСМВР не може да не реагира на проявената агресия спрямо служителите на реда, която се изразяваше от хвърляне на предмети – павета, чадъри, дървета – през нанасяне на директни удари и хвърляне на бомбички,  до използване на газ с неясен произход срещу тях. Подобно поведение във всяка една страна, в това число и в България, се смята за посегателство и насилие над полицай и е наказуемо, както и неизпълнението на полицейско разпореждане. Неприемливо и необяснимо е очакването на част от протестиращите, полицаите да бъдат бити и замеряни и да не реагират, използвайки помощни средства. Реакция, която е законна и цели лична защита и опазване на обществения ред.

Неприемливо е очакването на част от протестиращите служителите на реда да спрат да изпълняват законните си задължения и да им позволят да влязат в сградата на Народното събрание. Подобно очакване отчасти е разбираемо, тъй като полицаите също са граждани на Република България, но охранявайки институцията Народно събрание и носейки униформи, те са в друга роля – ролята на професионалисти, които полагат всички усилия, за да опазят обществения ред. Полицаите в ежедневието си се срещат със същите предизвикателства, с каквито се срещат и протестиращите, но да си полицай означава да опазваш реда и законността. Такива са ролята  и призванието на полицейските органи във всяка една правова държава, каквато е и Република България.

Като организация, която през последните години е  провела множество протестни действия, считаме правото на мирен протест за неотменимо право на всички български граждани. В същото време заставаме твърдо зад всички законосъобразни действия на нашите колеги, насочени към опазване на обществения ред и пресичане на опитите за провокация. Недопустими са внушенията на част от протестиращите, които обвързват  исканията на СФСМВР, изразени на протест на 5 юли 2020 г.,  за достойно заплащане на положения извънреден труд и техните очаквания полицията да стане съучастник в метежи и бунтове. Нещо повече, СФСМВР винаги е подкрепяла справедливите искания на различни общности, когато те са били заявявани по законен начин и никога не е очаквала нищо в замяна, защото това са принципни позиции и отношения. Именно тяхната липса е една от причините за случващото се в България вече 56 дни.

УС на СФСМВР призовава и се надява да няма повече случаи на агресивно поведение и провокации от протестиращите към полицията. В противен случай това би принудило нашите колеги да използват сила и помощни средства, което би увеличило напрежението и изместило за пореден път дебата – от исканията на протестиращите към ролята и поведението на полицията. Истинският конфликт не е между протестиращите и полицията, като СФСМВР се надява и вярва, че протестиращите няма да позволят фокусът да бъде изместен и да бъдат заглушени гласовете на хората, които протестират с искания за справедливост и законност.

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 11 000 служители на МВР – както  полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!