BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сотировден е, Преображение Господне

Преображение Господне или Сотировден е християнски религиозен празник, който се чества на 6 август (по стар стил – 19 август).

Този празник е установен още в първите векове на християнството и ни напомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господа в небесна слава пред трима от учениците си. Според легендата, на този ден Иисус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците изпълвала скръб, но те дълбоко в себе си не вярвали, че това ще се случи.
В 33-тата година от земния си живот, 6 дни след беседата с учениците си Христос се преобразил на планината Тавор пред погледа на трима от тях: Петър, Яков и Йоан (толкова, колкото според закона се изисквало да се засвидетелства истината). През нощта, изморени, учениците заспали. Христос, както бил на молитва, се издигнал над земята и засиял в силна светлина. Лицето му заблестяло като слънце, дрехата му станала бяла като сняг. Като свидетели на това от небето се явили Мойсей и пророк Илия, с които Христос разговарял за кръстните си страдания и възкресение.
Църквата чества деня на Преображение Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.
На този ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.
Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.
Според народните вярвания, от Преображение Господне „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есента и студа. Времето се преобразява, водите в изворите и реките изстиват, дните и нощите застудяват и вече не стават за къпане.

На този ден имен ден празнуват: Сотир, Спас; всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос – Христин(а), Християн(а), Христо и всички с имена, отразяващи славата Господна – Сияна, Светлин, Светла.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!