BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Собственикът на фирмата отровила Марица е задържан, повдигнато е обвинение

Собственикът на фирмата отровила Марица е задържан, повдигнато е обвинение
Обвинение по чл. 352 и чл.353 от Наказателния кодекс за допускане на замърсяване на воден обект и причиняване на смъртта на животни и растения е повдигнато на управителя на „Екоинвест“ ООД. Същият в момента е в следствения арест. Повдигнатото обвинение е заради замърсяване на водите на река Марица и наличието на множество умряла риба в нейното корито. Това стана ясно на брифинг, който се проведе днес в сградата на ОДМВР-Пазарджик. На него присъстваха административният ръководител на Окръжната прокуратура в Пазарджик Васил Малинов, директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев и директорът на РИОСВ в областния град Костадин Гешев.
След получаване на сигнал за открити големи количества мъртва риба по поречието на река Марица са мобилизирани екипи от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, РУ-Пазарджик, РИОСВ, ОДБХ, Басейнова дирекция „Източно беломорски район“. Всички действия са били под непосредственото ръководство на окръжния прокурор, който е присъствал на терен. Според екоекспертите е имало „залпово замърсяване“ на водите на река „Пишманка“, която се влива в река Марица.

Извършени са 11 огледа, това число и на работните площадки на няколко фирми в района на промишлената зона на Пазарджик и съседните села, в качеството на свидетели са разпитани 25 човека. Взети са проби от водите на реките „Пишманка“ и „Марица“, които заедно с проби от умрялата риба са изпратени за експертизи в Научноизследователския институт по криминалистика на МВР.

Още на същия ден полицейски екипи от областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив са извършили обход по бреговете на река Марица, за да не се допусне събиране на мъртва риба от гражданите. На управител на частното дружество, извършващо дейност на територията на промишлената зона на гр.Пазарджик са повдигнати обвинения по чл. 352 ал.1 и чл.353в, ал.1 от Наказателния кодекс. Наложена му е „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. По данни на РИОСВ-Пазарджик дружеството е било санкционирано и през миналата година заради допуснати нарушения. Процесуалните действия продължават под наблюдението на прокуратурата.

Глобите за фирмата ще са в рамер на 100 хиляди лева, съобщи окръжният прокурор Васил Малинов.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!