BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След оставката на Манолова, нов омбудсман ще е Диана Ковачева

След оставката на Манолова, нов омбудсман ще е Диана Ковачева
На заседанието на парламента днес се очаква заместник – омбудсмана доц. д-р Диана Ковачева да положи клетва като омбудсман пред Народното събрание. Тя е заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на Мая Мановлова, ще поеме поста до избора на нов национален обществен защитник.
Диана Ковачева е правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България. Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право. Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II. Владее английски, френски и руски език.

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман във вторник, като в мотивите за това посочва, че законодателната власт системно неглижирала работата ѝ като омбудсман и се включи още в сряда в битката за София като независим кандидат за кмет. „Накрая институциите започнаха да пречат на институцията. Загадката с Борисов и Каракачанов може да бъде разрешена само от самите тях. Не искам да се правя на герой”, коментира тя. Манолова заяви още, че целта ѝ е да върне столицата на хората. „София не е лява или дясна. Ще приема подкрепа от всеки“, категорична бе бившият омбудсман. 

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!