BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разбраха се: България ще получи близо 2 млрд лв повече средства от ЕС за следващите 7 години

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за бюджета на общността за следващите 7 години и за финансовите параметри на стратегията за възстановяване от COVID-19.

Одобрение е получило последното предложение на Шарл Мишел – председателя на Европейския съвет. Според документа, размерът на фонда ще остане 750 милиарда евро, но безвъзмездните средства ще бъдат намалени от 500 на 390 милиарда, а кредитите ще са на стойност 360 милиарда евро.

Общият размер на средствата за България е близо 29 млрд. евро. Това са повече пари и сме една от малкото страни, които ще получат близо 2 млрд. повече. Премиерът Борисов коментира, че при променянето на рамката е вкарана и точка, която предвижда 200 млн. лв. за изостаналите райони в България.

Френският президент Еманюел Макрон написа коментар във фейсбук – „Исторически ден за Европа!“.

Промяната дойде след натиск от така наречените пестеливи държави, които са против предоставянето на грантове. Заложени са промени в частта за спазване на принципите на върховенство на закона като условие за получаване на европейски помощи. Базовата теза, че обемът на дотациите от бюджета и фонда за възстановяване трябва да бъдат свързани директно със спазване принципите на върховенството на закона и на европейските ценности, е останала в документа, но е смекчен механизмът за наблюдение. Сериозно са орязани редица програми, като тази която трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа.
Източник:БНТ

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!