BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата се самосезира за лекаря със стентовете

Прокуратурата се самосезира за лекаря със стентовете
Специализираната прокуратура се самосезира след медийни публикации, в които се предоставят данни, че лекар от МБАЛ-Пазарджик е поставял стентове на пациенти, които не се нуждаят от подобна медицинска интервенция. Д-р Петър Лазов от държавната болница в Пазарджик е поставял стентове както на болни, така и на здрави пациенти, в резултат на което заплатата му е скочила на 57 000 лв, стана ясно от разследване на „Нова телевизия“. Практиката при подобен вид операции е здравната каса да заплаща на лечебното заведение 4500лв. на пациент, а обикновено хирурзите, извършили операцията, получават 15% от тази сума. Директорът на пазарджишката болница обаче дава на д-р Лазов близо 50% за 30-минутната процедура.

Вчера д-р Лазов разпространи опровержение, в което твърди, че излъченият запис е манипулиран, а на него не му е представен диск с видео на коронарографията, а запис от програма, която може да бъде манипулирана. След това обаче на специалистите, които са гледали въпросната коронарография, бил представен друг запис – от диск.

По случая е назначена комплексна проверка от различни държавни органи, които да установят дали са налице данни за извършеното престъпление, съобщиха от Специализираната прокуратура.

„Това е от компетентността на специализираната прокуратура. Има данни и за други престъпления. Това, което ще направят и правят в момента, е да възложат на ГДБОБ спешно извършване на проверка по излъчения от вас случай. Предстои в днешния ден да се възложи проверка и на АДФИ на НАП, който ще извърши данъчни проверки на посочените от вас лекари. Ще бъде извършена проверка и на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, заяви пред „Нова телевизия“ заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Предстоят да бъдат снети обвинения на лекари и медицински работници и да бъде проверена медицинската документация и съответно практиката на лечение на страдащи от сърдечни заболявания. Ще бъдат проверени и спазването на медицинските стандарти и начинът, по който лечебното заведение изразходва бюджетните си средства, заявиха от Спецсъда. Комплексната проверка трябва да приключи с подробен доклад в срок от 2 месеца.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!